WHO: Treću dozu ne treba davati sve do kraja rujna

Foto: EPA

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA (WHO) zatražila je obustavu davanja treće doze cjepiva protiv covida-19 sve dok se ono pravedno ne raspodijeli i u zemljama s niskim prihodima.

"Zbog nedostatka cjepiva u državama s niskim prihodima cijepljeno je 1.5 osoba na svakih 100 stanovnika. Obustava davanje treće doze do kraja rujna omogućit će da se cijepi najmanje 10% građana svake zemlje", rekao je danas Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, a prenosi ABC News.

"Moramo se fokusirati na one ljude koji su najranjiviji"

"Razumijem da sve vlade žele zaštititi svoje ljude od delta varijante. Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnog cjepiva iskoriste još i više", rekao je.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog primio je treću dozu cjepiva prošli tjedan, započevši kampanju docjepljivanja ljudi starijih od 60 godina u svojoj zemlji.

SAD je u srpnju potpisao ugovor s Pfizerom i BioNTechom o kupnji 200 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv covida-19 kako bi se moglo cijepiti mlade i docijepiti starije.

"Moramo se umjesto toga fokusirati na one ljude koji su najranjiviji, najviše izloženi riziku od teške bolesti i smrti, da dobiju prvu i drugu dozu", rekla je direktorica za cjepiva WHO-a Katherine O'Brien.

Bogatije zemlje uvode treću dozu

Dok se svijet bori s delta varijantom, sve veći broj zemalja razmatra uvođenje treće doze cjepiva.

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u utorak Njemačkoj, Izraelu i Ujedinjenom Kraljevstvu, koji su uveli smjernice koje preporučuju starijim osobama treću dozu cjepiva protiv covida-19.  

Izrael je prošlog tjedna najavio svoj program treće doze nakon što su stručnjaci koje je imenovala vlada preporučili taj potez. Stručnjaci su svoje mišljenje temeljili na podacima koji pokazuju da cjepivo s vremenom počinje značajno gubiti svoju učinkovitost u sprječavanju infekcija.

Pročitajte više