Wikileaks šokirao Bugare: Premijer vam je povezan s okorjelim kriminalcima

AKTUALNI bugarski premijer Bojko Borisov u prošlosti je bio povezan s nestajanjem goriva, krijumčarenjem metamfetamina i nepovoljnim dogovorima s ruskom naftnom kompanijom Lukoil", stoji u novootkrivenoj depeši Wikileaksa, koja je predsjednika bugarske Vlade prikazala kao velikog prijatelja i suradnika mafije. Znakovit je i sam naziv izvještaja, "Prljavština".

"Povezan je s nekim od najvažnijih figura iz bugarskog podzemlja, Mladenom Mihalevom i Rumenom Nikolovom", stoji u depeši američkog veleposlanika u Bugarskoj koju je objavio Wikileaks.

Ambasador napominje da se Borisov ponašao kao šerif u svojoj zemlji, iako nije riješio 123 ubojstva i nije uhapsio ni jednog od lidera organiziranog kriminala u Bugarskoj.

Borisov se trenutno nalazi u Nizozemskoj, odakle je izjavio da ne prati izvještaje Wikileaksa. Kaže da su to kopije stranica žutog tiska i izjave predstavnika drugih političkih stranaka.

Borisov je prije osvajanja premijerske fotelje bio dugogodišnji gradonačelnik Sofije, a i tada ga se otvoreno povezivalo s mafijom.

Zadnje izvješće Wikileaksa spominje i njegovu suprugu Cvetelinu, inače najbogatiju Bugarku. Navodi se da je preko svojih banaka prala novac za razne kriminalne organizacije.

Pročitajte više