Wolfowitz pozvao američke Iračane da pomognu obnovu Iraka

ZAMJENIK američkog ministra obrane Paul Wolfowitz pozvao američke Iračane da kažu svijetu koliko irački narod pati pod diktaturom Sadama Huseina i da pomognu u obnovi Iraka nakon Sadama.


Wolfowitz je obraćajući se skupini iračkih Amerikanaca u Dearbornu u Michiganu pozvao Iračane da u američkoj vojsci sudjeluju u oslobađanju Iraka od tiranije Sadama Huseina, a potom i u ekonomskoj obnovi i izgradnji demokracije.

Napominjući kako odluka o uporabi sile prema Iraku još nije donesena Wolfowitz je rekao kako američka vlada ipak već razmišlja kako izgraditi demokratski i miroljubiv Irak nakon uklanjanja Sadama Huseina.

Wolfowitz je rekao kako će američka politika prema Iraku biti vođena s pet načela: Sjedinjene Države žele osloboditi, a ne okupirati Irak; mora biti razoružan i lišen mogućnosti proizvodnje oružja masovnog uništavanja; mora biti uništena teroristička infrastruktura u Iraku; teritorijalna cjelovitost i državna jedinstvenost Iraka mora biti očuvana; Sjedinjene Države će pomoći ekonomsku i političku obnovu Iraka nakon Sadama.

On je kazao da vlada započinje program zapošljavanja iračkih Amerikanaca kako bi pomogli američkoj vojsci u specijaliziranim područjima kao što je prevođenje, a također ih ohrabruje da se pridruže pričuvi američke vojske koja pomaže brzo raspoređivanje vojnih postrojbi.

Pročitajte više