Wuenenburger: Hrvatska napravila veliki korak, ali mora nastaviti raditi

HRVATSKA se jučer, iznimno pozitivnim avisom Europske komisije, približila Europskoj uniji, ali treba nastaviti raditi na isti način jer je to jedini put k ostvarenju konačnog cilja, punopravnom članstvu u uniji, rekao je u srijedu u Zagrebu voditelj izaslanstva EK u Zagrebu Jacques Wuenenburger.

"Avis je iznimno pozitivan i predstavlja potvrdu da su napori koje je Hrvatska poduzela urodili plodom, a ujedno je i ohrabrenje svima da nastave istim putem jer će se tako ostvariti i konačni cilj", rekao je Wuenenburger na brifingu za novinare u sjedištu izaslanstva.

Voditelj izaslanstva EK u Zagrebu u utorak poslijepodne predao je hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu primjerak avisa, koji je Europska komisija objavila jučer, istodobno kad je u Strasbourgu dokument predan ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu.

Wuenenburger je novinarima rekao kako se Hrvatska i dosad vrlo brzo kretala u procesu približavanja EU, usporedivši je s nekim drugim zemljama. Tako je ustvrdio da je današnja hrvatska pozicija mnogo bolja od one koju su, recimo, nakon dobivanja avisa, imale Bugarska ili Litva, kojima su trebale godine nakon toga da bude službeno procijenjene kao zemlje slobodnog tržišta.

"Kojim će se tempom Hrvatska dalje kretati ovisi samo o njoj", naglasio je francuski veleposlanik na čelu izaslanstva EK, dodavši kako su jasne obveze koje očekuju Hrvatsku s obzirom na neriješena pitanja reforme pravosuđa, povratka izbjeglica, medija i drugih, koja su navedena i u avisu.

"Drugim riječima, mi smo napravili procjenu dosad ostvarenog napretka, ali smo uključili i obveze koje je vlada preuzela i koje očekujemo da i ispuni. Riječ je o procesu i mi ćemo taj proces i dalje pozorno promatrati", kazao je.

Pritom će od pomoći biti i "Europsko partnerstvo za Hrvatsku", dokument koji donosi popis kratko- i srednjoročnih prioriteta za Hrvatsku u ispunjavanju zahtjeva iz acquis communautairea.

Europsko partnerstvo je "poput putokaza i mi očekujemo da vlada na njega odgovori donošenjem nacionalnog programa za usvajanje europskog zakonodavstva u kojem će postaviti jasne odrednice koje zakone treba donijeti ili promijeniti i tko je za to odgovoran", rekao je Wuenenburger, pojasnivši kako će na temelju tih dvaju dokumenata EK procjenjivati napredak Hrvatske u budućnosti.

Na novinarsko pitanje vjeruje li da će Hrvatska na summitu EU u lipnju dobiti status kandidata za članstvo i možda datum za početak pregovora, predstavik EK odgovorio je potvrdno.

"Mi smo to preporučili i jasno je da se nadam da će mišljenje komisije rezultirati statusom kandidata", kazao je veleposlanik Wuenenburger.

Pročitajte više