Wunenburger: Preko CARDS-a može se smanjiti nezaposlenost u RH

POSAO je najbolji jamac socijalne sigurnosti, a smjernice EU za smanjenje nezaposlenosti mogu se preko CARDS programa primjenjivati i u Hrvatskoj, izjavio je u utorak šef izaslanstva Europske komisije u Zagrebu Jacques Wunenburger na predstavljanju projekta CARDS 2001 "Restruktuiranje tržišta rada".

Riječ je o projektu Europske unije, kojemu je cilj prilagodba radnih tržišta tranzicijskih zemalja europskim standardima. EU je u program tehničke pomoći Hrvatskoj dosad uložila 900.000 eura, a do studenog iduće godine donirat će još 1.5 milijuna eura za zapošljavanje viška radnika u restrukturiranim tvrtkama.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izjavio je na predstavljanju programa da u reformi hrvatskog tržišta rada nitko nije izgubio, nego su svi na dobitku. "Poslodavci lakše posluju, a radnicima su dodatno zaštićena njihova prava", rekao je Vidović.

Vidović smatra da reforma tržišta rada neće postići željene rezultate bez reforme obrazovanja. "Ako radnici nisu stručni, radnici i država unaprijed su osuđeni na propast", rekao je Vidović. Predložio je stoga da se obrazovanje uključi u njegovo ministarstvo, koje bi tako postalo ministarstvo rada, zapošljavanja obrazovanja i znanosti.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Sanja Crnković-Pozaić prezentirala je rezultate reforme HZZ-a, koji je po njezinim riječima, iz socijalne ustanove pretvoren u partnera u razvoju Hrvatske.

Glavni posao HZZ-a dosad je bilo evidentiranje nezaposlenosti i isplata naknada, a odsad će to biti posredovanje u zapošljavanju, obrazovanje i razvoju karijere, rekla je Crnković-Pozaić.

Najavila je da će HZZ novac iz CARDS programa ulagati u modernizaciju i obrazovanje 1.200 zaposlenih u svojih 114 podružnica, te u nekoliko važnih aktivnosti, poput prikupljanja informacija o potrebi za radnicima i pružanju potpore tvrtkama s viškom zaposlenih.

Pročitajte više