Xi krenuo u veliku čistku generala. "Ovo je samo vrh ledenog brijega"

Foto: Profimedia

Veći dio 2023. oluja je tiho gutala najveću svjetsku vojsku - Narodnooslobodilačku vojsku Kine. Iza ograđenih vladinih i vojnih kompleksa u kineskoj prijestolnici, moćni generali nestajali su iz javnosti jedan za drugim. Neki su nakon toga smijenjeni sa svojih položaja bez objašnjenja, što se dogodilo čak i ministru obrane.

Nakon što su mjesecima vladini glasnogovornici izbjegavali odgovore i intenzivnih spekulacija, očigledni znak sveobuhvatne čistke unutar kineske vojske pojavio je prošlog petka, kada je devet visokorangiranih časnika kineske vojske izbačeno iz najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Iako je Nacionalni kongres samo formalno parlament, njegovi članovi ipak uživaju određeni stupanj imuniteta od uhićenja i kaznenog progona koje im jamči ustav. Ranije su takva iznenadna isključenja često služila kao uvod u dodatne disciplinske ili pravne radnje.

Razlozi se ne spominju

U skladu s netransparentnom politkom kineske elite, nije naveden razlog za iznenadno izbacivanje generala iz zakonodavnog tijela. No stručnjaci za kinesku vojsku ukazuju na čistku zbog korupcije kao vjerojatni uzrok - vjerojatno zbog nabave i razvoja napredne vojne opreme koja je bila ključni element u nastojanjima kineskog lidera Xi Jinpinga da modernizira kinesku vojsku i pretvori je u borbenu silu svjetske klase.

Razmjeri posljednjih čistki podsjećaju na istrage o korupciji u ranim godinama Xijevog mandata, koje su dovele do smjene nekoliko viših generala i njihovih podređenih. Xi je iskorjenjivanje korupcije i nelojalnosti učinio zaštitnim znakom svoje vladavine od dolaska na vlast 2012. godine, a najnoviji potresi sugeriraju da je kampanja unutar vojske daleko od završetka.

Elitni ogranak u središtu nove čistke

U središtu najnovije čistke su raketne snage Kineske narodnooslobodilačke vojske, elitni ogranak koji je Xi ustrojio kako bi se razvio i proširio kineski arsenal nuklearnih i balističkih projektila. Kineski čelnik opisao je raketne snage kao "jezgru strateškog odvraćanja neprijatelja, stratešku potporu statusu zemlje kao velike sile i kamen-temeljac na kojem se može graditi nacionalna sigurnost".

"Xi Jinpingu i kineskom visokom zapovjedništvu postalo je očito da je vodstvo raketnih snaga kompromitirano. Kada bi se ovo dugoročno nastavilo, to bi definitivno imalo posljedice na sveukupne borbene sposobnosti kineske vojske", rekao je James Char, znanstveni suradnik na Fakultetu međunarodnih studija u Singapuru.

Među devet generala izbačenih iz zakonodavnog tijela, pet ih je povezano s raketnim snagama. Najistaknutiji je bio general Li Yuchao, koji je iznenada smijenjen s mjesta zapovjednika u srpnju zajedno sa svojim političkim komesarom. Lijev prethodnik i dva bivša zamjenika zapovjednika također su bili na popisu, kao i dužnosnik zadužen za nabavu opreme.

Još trojica uklonjenih također su bila uključena u nabavu oružja - dvojica su dolazila iz Odjela za razvoj opreme, dok je treći nadzirao nabavu opreme za Južnomorsku flotu kineske ratne mornarice prije nego što je postao njezin zapovjednik.

Razlog je korupcija?

Preostali general koji je otpušten iz zakonodavnog tijela bio je bivši zapovjednik zrakoplovstva kineske vojske. "Prema povezanosti ovih devet osoba možemo manje-više pretpostaviti da je korupcija glavni uzrok istrage o njihovim nedjelima", rekao je Char.

Smjena ove devetorice uslijedila je samo dva dana nakon što su trojica voditelja zrakoplovstva iz kineskog vojno-industrijskog kompleksa lišeni svojih uloga u najvišem političkom savjetodavnom tijelu u zemlji.

Akciju protiv trojice voditelja, koji su došli iz državne obrambene industrije koja proizvodi oružje i projektile, neki analitičari vide kao dodatni pokazatelj korupcijske istrage u vojnoj nabavi za raketne snage - vrlo tajnovito i unosno područje u koje se investiraju milijarde dolara što stvara plodno tlo za mito.

"U raketne snage uloženo je puno skupe opreme od 2016. godine", rekao je Char, misleći na razdoblje Xijevih opsežnih reformi vojske.

Stotine novih silosa za interkontinentalne balističke projektile

Kao dio tog ambicioznog remonta, raketne snage su od nekadašnjeg Drugog topničkog korpusa promovirane u ravnopravni rod vojske. Od tada je provedena ekspanzija bez presedana, nabavljene su nove moćne interkontinentalne i balističke rakete srednjeg dometa i povećan je broj raketnih brigada s 29 na 40.

U prošlih nekoliko godina satelitske snimke kineske pustinje pokazale su izgradnju stotina silosa za interkontinentalne balističke projektile, a američko ministarstvo obrane predviđa da bi Kina mogla imati oko 1500 nuklearnih bojevih glava do 2035. ako se proizvodnja nastavi trenutnim eksponencijalnim tempom.

U rujnu je CNN također otkrio kako je Kina, zajedno s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama, posljednjih godina izgradila nove objekte i iskopala nove tunele na svojim poligonima za nuklearna ispitivanja.

"Xi je pridao veliku važnost tim događajima i ta je pozornost možda razotkrila razinu korupcije koja je dovela do čistke. Moguće je da postoji i dodatna korist potkopavanja pokroviteljskih mreža koje bi mogle narušiti Xijeve planove i moć. Xi želi kvalificirane ljude u čiju lojalnost i prosudbu vjeruje", rekao je Carl Schuster, bivši direktor operacija u Združenom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva.

Ključna uloga raketnih snaga

Raketne snage će igrati ključnu ulogu u bilo kojem sukobu oko Tajvana ili Južnog kineskog mora - dvije potencijalne žarišne točke između SAD-a i Kine - zadajući prve udarce neprijateljskim snagama i sprječavajući američku intervenciju, prema Schusteru. S obzirom na strateški značaj snaga, ključno je pitanje hoće li dalekosežna čistka narušiti njihove operacije ili borbenu spremnost.

Zasad je Xi zapovjednike i osoblje na operativnoj razini ostavio netaknutima, primijetio je Schuster: "Viši lideri bili su uključeni u izgradnju snaga, ali u ovom trenutku nije vjerojatno da su bili uključeni u operacije i planiranje."

Iako će čistka širokih razmjera zasigurno narušiti moral u raketnim snagama i staviti ih pod stroži nadzor, Char je rekao da "borbene sposobnosti kineske vojske vjerojatno nisu bile ugrožene u značajnoj mjeri".

Xiju je jako važno očistiti trulež u vojsci

U Xijevu remontu kineske vojske aktive raketnih snaga zapravo su postale više integrirane u zajednički sustav zapovijedanja. Dakle, to znači da sposobnost vojske da izvede raketne napade, kao dio veće zajedničke kampanje, vjerojatno neće biti ugrožena.

Usred rastućih geopolitičkih napetosti, dugoročno je Xiju ključno očistiti trulež unutar kineske vojske, posebno oko njezinih oružanih sustava. Ako čistke rezultiraju discipliniranijom, učinkovitijom i osobno lojalnom borbenom silom - to bi mogla biti pobjeda za Xija.

Loš učinak ruske vojske u ratu s Ukrajinom - od opreme ispod standarda do obroka kojima je istekao rok trajanja i fatalnih slabosti tenkova - poslužio je kao oštra lekcija za Xija i njegove vodeće generale o opasnostima korupcije.

"Čistke su važne jer bi u budućnosti to moglo osigurati da raketne snage imaju funkcionalnu ubojitu opremu koja dobro funkcionira na bojnom polju", rekao je Char.

Problemi oko nabave oružja

Znakovi problema oko nabave oružja bili su očiti već u srpnju. Nekoliko dana prije iznenadne promjene vodstva raketnih snaga, Odjel za razvoj opreme naredio je novu akciju protiv koruptivnih praksi u nabavi, pozivajući javnost da prijavi dojave o sumnjivim aktivnostima koje datiraju iz listopada 2017. godine.

Istraga se preklapala s razdobljem kada je ministarstvo vodio Li Shangfu, bivši ministar obrane koji je smijenjen s dužnosti u listopadu nakon što je mjesecima izbivao iz javnosti bez objašnjenja. Jedan od Lijevih zamjenika u odjelu za opremu Zhang Yulin bio je među devetero otpuštenih iz zakonodavnog tijela prošlog tjedna.

"Ovo je samo vrh ledenog brijega"

"Nakon što su izbačeni iz parlamenta, njihovi slučajevi mogu prijeći u sljedeću fazu, a to je proces podizanja vojne optužnice. Siguran sam da ima još generala čija su djela istraživana. Čini se da je to samo vrh ledenog brijega", rekao je Char, dodajući da je čistka daleko od kraja.

Neki časnici koji su pod istragom možda nisu na dovoljno visokim dužnostima da bi dobili mjesto u parlamentu, dok su drugi možda već umirovljeni.

Visoko na popisu nalazi se bivši ministar obrane Wei Fenghe, o kojem se ne zna ništa od prošlog ožujka, kada je otišao u mirovinu i predao dužnost Li Shangfuu. Wei je bio prvi zapovjednik raketnih snaga kada su one ustrojene krajem 2015. godine.

Na pitanje gdje se Wei nalazi, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane u kolovozu je rekao da vojska ima "nultu toleranciju prema korupciji" i obećao da će se "istražiti svaki slučaj i obračunati se sa svakim korumpiranim dužnosnikom".

General Ju Qiansheng, zapovjednik snaga za stratešku potporu, odgovoran za svemirsko i kibernetičko ratovanje, također nije viđen od ljeta. Ju je privukao pozornost nakon što je krajem srpnja propustio primanje povodom proslave 96. godišnjice osnutka Kineske narodnooslobodilačke vojske kao i ceremoniju dodjele nagrada kineskim astronautima u rujnu.

Neke je sam izabrao i unaprijedio

Više od desetljeća otkako je preuzeo dužnost, najmoćniji i najautoritativniji kineski vođa u 21. stoljeću i dalje se bori s korumpiranim i nelojalnim generalima i časnicima. Neke od njih izabrao je i unaprijedio sam Xi.

"Mislim da može ukloniti koga god želi. Ali sama činjenica da još uvijek uklanja ljude govori mnogo o njegovoj lošoj prosudbi u tim kadrovskim imenovanjima. Sve što sada vidimo, sve čistke, zapravo se svode na kineski jednostranački centralizirani sustav i činjenicu da nema javnog nadzora kojem bi vojska bila podvrgnuta", rekao je Char za CNN.

Yun Sun, direktorica kineskog programa pri think tanku Stimson Center u Washingtonu, rekao je da čistke pokazuju kako se korupcija ne može u potpunosti iskorijeniti iz sustava unatoč Xijevim nemilosrdnim naporima.

"Moć je sklona korupciji. Apsolutna moć kvari apsolutno. Xi je odlučan boriti se protiv korupcije, ali korupcija je proizvod sustava koji on predstavlja. To je kvaka 22", zaključila je Sun.

Pročitajte više