z. lončar ponovno izabran za predsjednika nsd mup-a

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova (NSD MUP) Zdravko Lončar na jučerašnjoj je izbornoizvještajnoj skupštini tog sindikata, u Zagrebu, ponovno izabran za predsjednika, priopćeno je danas iz NSD MUPa. L

Lončar će na čelu NSD MUP-a biti iduće četiri godine.

Skupština je također donijela smjernice i zaključke o daljnjem radu Sindikata, te Deklaraciju.

U njoj se, uz ostalo, navodi kako su "čelni ljudi MUP-a u proteklom razdoblju bili neosjetljivi i nepravedni te su šikanirali mnoge policajce prigodom sistematizacije u proteklom razdoblju", te da je "sistematizacija vođena nestručno, a na štetu mnogih policajaca koji su početkom Domovinskog rata stavili svoje živote u obranu Hrvatske".

Vlast u odlasku u Deklaraciji NSD MUP-a također se proziva za revanšizam, povredu Zakona o radu (ZOR) i povredu radnih prava članova NSD MUP-a, koji su, kako se navodi u Deklaraciji, "protuzakonito premještani i degradirani".

Ministra Šimu Lučina i njegov kabinet sindikalci prozivaju i za "mnoge pogrešne, nestručne, a ponekad i zlonamjerne postupke, kojima su policijski djelatnici dovedeni u vrlo teško materijalno stanje koje graniči s izdržljivošću".

Od buduće vlade i ministra unutrašnjih poslova zatražili su kažnjavanje odgovornih za te propuste, te osnivanje MUP-ova etičkog povjerenstva, koje bi trebalo spriječiti ponavljanje pogrešaka, za koje, po mišljenju sindikalaca, odgovornost snosi i ravnatelj policije Ranko Ostojić.

Prihvaćenu Deklaraciju predsjednik NSD MUP-a će predati novom ministru MUP-a, stoji u priopćenju NSD MUP-a.

(Hina) pp/ibob sp

Pročitajte više