Za 26 godina Hrvatska će imati milijun stanovnika manje

ZBOG većeg broja umrlih nego rođenih, dvanaest manjih hrvatskih gradova i oko 160 naselja mogli bi u narednih 50 do 100 godina izumrijeti. Prvi na popisu gradova je Gospić koji će izumrijeti za samo 100 godina.

Loša pronatalitetna politika, te slab životni standard u manjim naseljima uzrokovat će potpuno nestajanje nekih hrvatskih naselja već za 25 do 30 godina. U prilog ovim predviđanjima ide i činjenica da je od 60-ih godina prošlog stoljeća stanovništvo izbrisano iz 106 općina.

Grad Zagreb u kojem se lani prijavilo oko 83 tisuće novih stanovnika također je na crnoj demografskoj listi. Naime, u samom gradu je više umrlih nego rođenih, a u spomenutu brojku uračunati su i stanovnici iz okolice Zagreba, te građani koji imaju prijavljeno prebivalište u gradu.

U Zagrebu je 2003. godine rođeno 7134 djece, a umrlo je 8380 stanovnika. Okolica Zagreba pak u povoljnijoj je demografskoj situaciji. To se tumači činjenicom da se u Zagrebu više ne gradi dovoljno novih stanova, te vrlo visokim cijenama nekretnina.

Split, Slavonski Brod i Metković su gradovi s pozitivnim prirodnim prirastom. Osim njih, otok Rab je jedini otok koji je sve napučeniji. Demografi se slažu da ovako lošu statistiku ne mogu u kraćem vremenu promijeniti ni oštre promjene pronatalitetne politike.

Prema zaključku demografa Ive Nejašmića i Roka Mišetića, koje prenosi Jutarnji list, nastavi li se demografski pad ovim tempom, 2031. godine Hrvatska bi mogla imati 3.680.750 stanovnika što je za cijeli milijun manje nego danas.

Pročitajte više