ZA 28 PROJEKATA EKOLOŠKIH UDRUGA IZ PRORAČUNA OKO MILIJUN KUNA

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević danas je s nevladinim udrugama za zaštitu okoliša potpisao ugovore o financijskoj potpori 28 projekata, koji će se u ovoj godini s više od milijun kuna financirati iz državnog proračuna. L

Na natječaj za financijsku potporu iz državnog proračuna prijavljeno je 77 ekoloških projekata.

Država će ove godine financirati 24 jednogodišnja projekta iz zaštite prirode i četiri trogodišnja programa koja izravno nadopunjuju rad Ministarstva, a odnose se na popis i kartiranje staništa te izradu planova zaštite ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Financijsku potporu za trogodišnje programe dobili su Eko-centar caput insula Beli iz Cresa koja inače brine o zaštiti bjeloglavih supova. Dobili su 90.000 kuna za edukacijski program o prirodi.

Zagrebačka Natura dobila je 50.000 kuna za zaštitu dupina, pokret prirode Lijepa Naša-Varaždin 52.000 kuna za popis ugroženih vrsta Varaždinske županije i Hrvatsko biospeleološko društvo 60.000 kuna za izradu biospeleološkog katastra.

Od jednogodišnjih projekata najviše novca, 95.000 kuna pripalo je karlovačkom ekološkom društvu Pan za kampanju zbrinjavanja otpada i bespravne gradnje.

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode dobilo je 70.000 kuna za projekt popisivanja ornitološki značajnih područja, a Zelena Istra 50.000 kuna za kampanju o endemičnoj livadi posidonia-oceanica. Riječ je o morskim cvjetnicama, odnosno potpuno čistim "morskim livadama", koje se nalaze u moru kod Medulina.

Pročitajte više