TOPLINSKI VAL U HRVATSKOJ

Za cijelu Hrvatsku upaljen Meteoalarm, slijedi najjači udar toplinskog vala

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, DHMZ

METEOALARM je za sutra na snazi za cijelu Hrvatsku. Cijeli Jadran te unutrašnjost Istre i Dalmacije su pod najvišim crvenim upozorenjem koje znači da je vrijeme izuzetno opasno, dok je ostatak zemlje pod narančastim upozorenjem.

> Index prognoza

Sutra se u pojedinim dijelovima očekuju iznimno visoke temperature, čak i preko 39 stupnjeva, a Zoran Vakula najavio je i kako je moguće rušenje ne samo rekorda za kolovoz, već i apsolutnih temperaturnih rekorda.

Najviše temperature očekuju se na kninskom području, sugerira Meteoalarm.

Danas isto vruće

I za danas za dijelove zemlje na snazi su upozorenja Meteoalarma, također zbog toplinskog vala, no ipak bi danas trebao biti koji stupanj niže temperature nego jučer.

Sunčano i vruće očekuje se u cijeloj zemlji. Samo će u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj prijepodne mjestimice biti povećane naoblake, a u najzapadnijim predjelima ujutro može pasti i malo kiše. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će ujutro puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, a zatim zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 37°C, u gorju malo niža, prognozirao je DHMZ.

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska
Sunčano te i dalje vruće. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura od 20 do 22, a najviša dnevna između 33 i 35°C.

Središnja Hrvatska
Sunčano i vruće. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od 20 do 22, a najviša dnevna između 30 i 32°C.

Gorski kotar i Lika
Pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od 22 do 24, a najviša dnevna između 31 i 33°C.

Istra
Pretežno sunčano, poslijepodne ponegdje uz malu do umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena, prijepodne mjestimice pojačana bura, a sredinom dana slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. More će biti malo, ujutro ponegdje umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 31 do 34°C.

Sjeverni Jadran
Sunčano i vruće. U noći i ujutro umjerena, mjestimice i jaka bura, a potom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 19, a najviša dnevna između 28 i 30°C.

Dalmacija
Sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U noći i ujutro slaba i umjerena bura, a potom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 24 do 26, u unutrašnjosti Dalmacije oko 19, a najviša dnevna između 28 i 30°C.

Od utorka pad temperature

Od utorka slijedi pad temperature i nestabilnije vrijeme. U utorak i srijedu moguća su kratkotrajna lokalna nevremena, a onda slijedi opet lijepo vrijeme, no ne više s tako visokim temperaturama.

Pročitajte više