Za dio zemlje danas su izdana upozorenja. To je tek uvod u drastičnu promjenu

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

U PRVIM danima jeseni, koja po astronomskim izračunima ove godine počinje 22. rujna u 15:30, bit će kišovitije i vjetrovitije nego u posljednjim ljetnim danima, osobito na Jadranu i uz njega, gdje će biti čestih i obilnih pljuskova i grmljavine te umjerenog i jakog juga pa je moguće poplavljivanje nekih riva, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Jačanje južine i česta kiša

Danas će se u Slavoniji, Baranji i Srijemu nastaviti suho i barem djelomice sunčano vrijeme, uz tih ili samo slab vjetar te mjestimičnu jutarnju sumaglicu, samo rijetko i kratkotrajnu maglu. Najniža temperatura zraka od 11 do 14°C, a najviša između 26 i 28°C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti toplije od prosjeka za ovaj dio rujna, ali ipak manje nego na istoku jer će biti oblačnije, ujutro ponegdje uz maglu, poslijepodne pak mogućnost za mjestimice malo kiše.

Kišovitije će biti i u također razmjerno toplom gorju i na sjevernom Jadranu, gdje su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, a prema otvorenome moru nevolje može prouzročiti i ponegdje jako jugo.

Još vjetrovitije će biti u Dalmaciji, uz gdjekad na udare i olujno jugo, uz koje će more biti većinom umjereno valovito. Uz promjenjivu će naoblaku povremeno u većini mjesta padati kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, uz koje ponegdje u samo nekoliko sati može pasti i više kiše nego u prošla 3 mjeseca.

I na jugu Hrvatske će biti promjenjivo oblačno s povremenom kišom, osobito potkraj dana, i izraženijim pljuskovima s grmljavinom te uz umjereno i jako jugo, prema valovitijem otvorenome moru na udare i olujno. Temperatura zraka malo će se mijenjati - bit će uglavnom od 20 do 25°C.

U nastavku tjedna kišovitije i vjetrovitije, ali ponegdje i još toplije

Razmjerno će toplo biti i sredinom tjedna, ali i dalje na Jadranu kišovito, uz gotovo svakodnevne pljuskove s grmljavinom, vjerojatno najčešće i najobilnije u petak, kada će i jugo na većini Jadrana biti najjače.

Kiša će često i obilno padati i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u gorju, dok će u sjevernijim kopnenim krajevima biti rijetka i u malim količinama, a ponegdje će do petka vjerojatno i izostati. Uz barem djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka bit će i dalje oko 25°C,  na istoku Hrvatske čak i oko 28°C.

Drastičan pad temperature

Našim krajevima od petka će se proširiti izražena hladna zračna masa, temperature će drastično pasti u nedjelju i ponedjeljak, u Zagrebu će biti svega 14, primjera radi, prognozira meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević.

U gorju će biti još i hladnije, pa bi u najvišim predjelima mogla zalepršati i koja pahuljica snijega na samom kraju tjedna ili početkom idućeg tjedna.

Snježne pahulje vrlo su izgledne u susjednoj nam Bosni.

Još je prerano za preciznu prognozu, ali pratit ćemo situaciju.

HAK: Mokri i skliski kolnici

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji, a magla smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, upozoravaju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK). 

Vozače pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Pročitajte više