Za homofoba desetljeća nominirani su: Jacques, Hlo, Vlatko Marković...

HOMOFOB i homofrend desetljeća dvije su ponuđene kategorije unutar kojih će građani narednih dana moći izabrati "osobu iz hrvatskog javnog života koja se u proteklom desetljeću posebno istakla u zalaganju za prava LGBT osoba" ili "osobu iz naše okoline koja se istaknula homofobijom".

Radi se o online izborima u organizaciji Zagreb Pridea koji počinju danas, i to na stranici Zagreb Pridea, gdje se može pročitati i obrazloženje za svaku nominiranu osobu.

Za homofoba desetljeća tako su nominirani: Lucija Čikeš, Jacques Houdek, Dubravka Hrabar, Ladislav Ilčić, Miljenko Manjkas, Vlatko Marković, Hloverka Novak Srzić, Marijana Petir, Dragan Primorac i Mirjana Vulin. Dok su za homofrenda desetljeća nominirani: Daniel Delale, Mirela Holy, Mario Kovač, Šime Lučin, Gordana Lukač Koritnik, Drago Pilsel, Ida Prester, Vesna Pusić, Aleksandar Stanković i Aleksandar Štulhofer. Glasati možete OVDJE.

"Mnogo smo mržnje i uvreda čuli u proteklih deset godina, od ispada u Saboru, preko novinskih kampanja s ciljem širenja homofobije, pa do trkeljanja estradnih zvjezdica o tome što im se gadi vidjeti. S druge strane, oglasio se i dobar broj ljudi iz svih društvenih sfera u znak podrške borbi za prava LGBT osoba, svjestan da je naša pobjeda ujedno i njihova, jer više slobode je dobro za sve", ističe se iz Zagreb Pridea.

Zagreb Pride po prvi put ikada uvodi i posebnu nagradu - LGBTIQ osoba desetljeća - za naročit doprinos LGBTIQ zajednici.

Izabranici/ice, pobjednik ili pobjednica u kategoriji homofrend, i nositeljica ili nositelj neslavne titule homofoba bit će proglašeni na Povorci ponosa Zagreb Pridea 2011., u subotu 18. lipnja u Zagrebu. 

Pročitajte više