Za Karadžićevo uhićenje isplaćena nagrada od pet milijuna dolara?

ZAHVALJUJUĆI uhićenju Radovana Karadžića, svijet je dobio još jednog, doduše zasad nepoznatog milijunaša. Prema pisanju Pressa, američka organizacija "Nagrada za pravdu", 23. srpnja je neimenovanoj osobi isplatila pet milijuna dolara kao nagradu "za informaciju koja je dovela do uhićenja opasnog bjegunca".

Isplata pod brojem RW 20-036-008/2 je izvršena dva dana nakon što je informacija o Karadžićevom uhićenju službeno objavljena. Novac je završio na tajnom računu na britanskim Djevičanskim otocima. Press navodi kako su ovu informaciju dobili jučer, iz "odlično obaviještenih zapadnih diplomatskih krugova". Tvrde da je, iako je službeno novac isplaćen za "dojavu na osnovu koje je neutraliziran jedan od vođa afganistanskih pobunjenika", velika vjerojatnost da je to ipak bila "naknada za glavu Radovana Karadžića".

U organizaciji "Nagrada za pravdu" informaciju o tome da je novac isplaćen za Karadžićevo uhićenje, nisu željeli komentirati, već su poručili kako nikad ne komentiraju podatke o isplaćenim nagradama. Isplata milijuna dolara dosad je službeno potvrđena samo u nekoliko slučajeva uhićenja i likvidacija, uglavnom kad se radilo o suradnicima i rođacima Sadama Husseina.

"Na dan uhićenja Radovana Karadžića britanski obavještajci su mi potvrdili da je on naplaćen i da je 'zatvorena cijela kombinacija'", rekao je neimenovani sugovornik Pressa.

"Nema nikakve sumnje da je tih pet milijuna plaćeno za srpsku glavu"

Odvjetnik Radovana Karadžića, Svetozar Vujačić, rekao je kako postoji osnovana sumnja da su nagradu dobile "osobe koje su otele Karadžića tri dana prije službenog uhićenja". "Nemamo informaciju o tome da je isplaćena nagrada, ali se to uklapa u naše tvrdnje o otmici i nezakonitom držanju Radovana Karadžića, tri dana prije nego što je službeno uhićen. Ostajemo pri zahtjevu da se utvrdi tko je i zašto neovlašteno držao Karadžića te zašto su mu ukrali laptop i materijal potreban za obranu. Kad se utvrdi tko su ti ljudi, možda saznamo i tko im je platio za taj posao i jesu li oni uzeli tu nagradu od pet milijuna dolara. U svakom slučaju, istina će se saznati kad-tad", rekao je Vujačić.

Vojni analitičar Zoran Dragišić je rekao kako su podaci o dobitnicima nagrada, koje vlada SAD-a isplaćuje za ucijenjene glave najstrože čuvana tajna. "Moguće je da je riječ o novcu koji je isplaćen za Karadžića, jer se poklapaju datumi, ali isto tako je moguće da je novac plaćen za nekog drugog bjegunca. Praksa SAD-a je da ne otkrivaju detalje kome je i za koga nagrada isplaćena. Istinu, zbog toga, nikada nećemo saznati", rekao je Dragišić.

No, zato za bivšeg SPS-ovca Aleksandra Vulina u to "nema sumnje". "Odmah po uhićenju sam rekao da je Karadžić prodan za novac, i sad se to i potvrđuje. Nema nikakve sumnje da je tih pet milijuna plaćeno za srpsku glavu, a priča o afganistanskom teroristu pojavila se samo da se skrene pažnja domaće javnosti, koja je ljuta zbog Karadžićevog uhićenja. Novac je uzeo netko iz vlasti ili netko veoma blizak vlasti", naveo je Vulin.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više