Za oslobađanje Brčića, presudan razgovor premijera Đukanovića i Berlusconija?

DOK se Hrvatska ovih dana zamara izjavama ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, kao i ministrice pravosuđa Ane Lovrin, kako nisu mogli napraviti puno za hrvatskog državljanina Kristu Laptala u Grčkoj jer je riječ o pravosuđu druge zemlje, Crna Gora slavi oslobođenje oficira Ilije Brčića. Kroz crnogorske medije provlači se teza kako je jedan od najzaslužnijih za to premijer Milo Đukanović koji je u izravnim razgovorima s Silviom Berlusconijem lobirao za oslobođenje.

Pucao na promatrače

Podsjetimo, jučerašnjom odlukom Prizivnog suda u Italiji kapetan JNA Ilija Brčić koji je u Hrvatskoj optužen na splitskom Županijskom sudu na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, neće biti izručen Hrvatskoj. Crnogorski oficir osuđen je kao zapovjednik razarača "Pula" koji je u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači te je nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, na sreću nije bilo poginulih.

Gotovo svi crnogorski mediji prenose kako je ključno za oslobađanje Brčića bio susret dvaju premijera Đukanovića i Berlusconija, na kojem je navodno lobirano za Brčića. Naime, crnogorski ministar obrane Boro Vučinić izjavio je novinarima kako je puštanje na slobodu Brčića rezultat zajedničkih napora ministarstva vanjskih poslova i ministarstva obrane, kao i crnogorskog veleposlanstva u Italiji, te premijera Đukanovića koji se založio za oficira Brčića.

Veliko zanimanje premijera

Zanimljivo je kako ministar Vučinić nije htio izravno htio odgovoriti na pitanje je li prigodom nedavnog susreta Đukanović - Berlusconi bilo govora o Brčiću, već je na to pitanje samo rekao; "Crnogorski premijer iskazao je veliko zanimanje za taj slučaj."

Talijanski sud na kraju je donio odluku kako se Brčić ne može izručiti Hrvatskoj jer ne bi imao pravedno suđenje, a uvažio je i činjenicu kako Brčić nije bio osobno obaviješten o sudskom postupku koji se protiv njega vodio u Hrvatskoj. Podsjetimo kako je Brčić uhićen u zračnoj luci kao član vojne delegacije Crne Gore koja je u Italiju otputovala na poziv NATO-a, po međunarodnoj tjeralici Interpola koju je raspisala Hrvatska.

Pravda spora

"Pravda je spora, ali dostižna. Pravda je i ovaj put pobijedila. Znao sam da nisam kriv", bile su prve riječi oficira Brčića nakon oslobađajuće presude, a koju je rekao za podgorički dnevnik Vijesti. Danas se očekuje njegov dolazak u Crnu Goru. Na sudsku odluku Prizivnog suda u Italiji ne postoji pravo žalbe, a zasada je nepoznato hoće li Hrvatska od Crne Gore tražiti izručenje oficira Brčića.

I.Ć.

Pročitajte više