Za što točno Sandru Švaljek plaćamo 38 tisuća kuna mjesečno?

Foto: PIXSELL/Patrik Macek, Borna Filic, Index

SANDRA ŠVALJEK je s plaćom od 38.064 kune postala jedna od najplaćenijih osoba u državi, barem kada su u pitanju javne funkcije. Kao zamjenica guvernera HNB-a Borisa Vujčića, ima veću plaću od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Zamjenjuje Vujčića za 1900 kuna dnevno

Zamjenica guvernera, kako se navodi na stranicama HNB-a, “koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora za centralnobankarske operacije, Ureda unutarnje revizije, Sektora komunikacija i Ureda guvernera”.

Na tu funkciju, za koju je plaćena 1900 kuna dnevno, imenovana je u srpnju prošle godine odlukom sabora i tako se sklonila “na sigurno” nakon relativno neuspješne političke karijere koju je započela na listi Milana Bandića.

Švaljek je početkom 90-ih diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala 1995. te doktorirala 2000. godine. Nakon diplome zaposlila se na Ekonomskom institutu, na kojem je radila kao znanstvena suradnica i istraživačica. Bavila se makroekonomijom i javnim financijama, a od 2005. do 2013. bila je i ravnateljica Ekonomskog instituta.

Zamjenjivala je i Bandića dok je on sjedio u Remetincu

Nakon toga 2013. godine odlazi u politiku. Kandidira se na Bandićevoj listi i postaje zamjenica gradonačelnika. U središte pozornosti dolazi krajem 2014. godine kada od Bandića preuzima vođenje Grada Zagreba, nakon što je on završio u pritvoru u Remetincu.

Uskoro dolazi u sukob s Bandićem zbog nekih kadrovskih rješenja - htjela je smijeniti neke njegove pročelnike. Bandić uskoro smjenjuje Švaljek s čelne pozicije Grada. Ona daje ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika i vraća se na Ekonomski institut.

No upravljanje Gradom očito joj se svidjelo pa se 2016. kandidira za lokalne izbore kao nezavisni kandidat za mjesto gradonačelnice Zagreba. Nije postala gradonačelnica, no ulazi u Gradsku skupštinu, gdje je do prošle godine bila zastupnica.

HNB ima raskošne uvjete za zaposlenike - visoke plaće i jeftine kredite

Hrvatska narodna banka uvijek je bila na glasu kao vrlo poželjan poslodavac. Formalno su neovisni pa im nitko izvana ne kontrolira poslovanje, a imaju vrlo raskošne uvjete za svoje zaposlenike, kojih ima više od 600. Uz visoke plaće, imaju i subvencionirane kredite, vlastiti restoran s povoljnim cijenama, plaćene wellnesse i slične beneficije.

Pročitajte više