Za sve veći broj oboljelih od raka kože u Švedskoj krivi solariji

SVE VIŠE Šveđana obolijeva od raka kože koji se javlja na onim mjestima koja su u normalnim okolnostima pokrivena odjećom.

Švedski znanstvenici to objašnjavaju povećanim štetnim djelovanjem tamnjenja u solarijima, objavljeno je u stručnom časopisu JAMA.

Znanstvenici Instituta Karolinska u Huddingeu analizirali su podatke švedskog registra za rak u razdoblju od 1961. do 1998. godine. Godine 1998. rak kože zauzeo je četvrtinu svih vrsta karcinoma u Švedskoj. U posljednjih 20 godina ta je vrsta raka zabilježila najveći porast u odnosu na ostale karcinome. Na mjestima na tijelu koja su u normalnim okolnostima pokrivena odjećom sve se češće javljaju metastatskih oblici raka kože.

Znanstvenici drže da se ta pojava može objasniti jedino ciljanim tamnjenjem. U solarijima je tijelo izloženo umjetnom UV zračenju, pri čemu se stvara uglavnom UV-A zračenje. Intenzivnim zračenjem postiže se brzo tamnjenje, čije je štetno djelovanje znatno povećano. Najvećem su riziku izloženi sjevernjaci svijetle kože, a posebno su ugrožene osobe mlađe od 18 godina.


Pročitajte više