Za većinu Talijana desničar Salvini je pravi šef vlade

Foto: Hina/EPA

VEĆINA Talijana drži Mattea Salvinija, vođu antiimigracijske stranke Liga, stvarnim predsjednikom vlade, a tek svaki šesti ispitanik smatra da je premijer Giuseppe Conte stvarni čelnik, pokazuje istraživanje.

Mjesečno istraživanje u listu La Repubblica pokazuje da 58 posto ispitanih smatra Salvinija vođom, dok je 16 posto izabralo Contea, a 14 posto Luigija Di Maioa, koji vodi antiestablišmentski Pokret 5 zvijezda.

Salvini je zamjenik premijera Contea

Salvini i Di Maio su zamjenici premijera u Conteovoj koalicijskoj vladi, koja je počela s radom u lipnju, a koje u Demosovom istraživanju podupire 58 posto ispitanika.

Salvini ima masovnu prisutnost na društvenim mrežama, radiju i televiziji, koje koristi da gura antiimigrantsku politiku svoje stranke.

On je također bio najbeskompromisniji glas autoriteta koji se pojavio iz Rima za vrijeme pat pozicije s Bruxellesom zbog proračuna za 2019. za koji su vlasti EU-a rekle da krši pravila bloka te rekle vladi da ga preradi.

Salvini je i najpopularniji političar sa 60 % podrške

Salvini je također preuzeo od Contea poziciju najpopularnijega talijanskog političara, dobivši 60 posto potpore u listopadu, kao i u rujnu.

Potpora premijeru pala je sa 61 posto na 59 posto. 

Većina glasača oporbenih stranaka rekla je da Salvinija smatra stvarnim čelnikom vlade, uključujući 70 posto glasača Demokratske stranke i 51 posto glasača stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija Forza Italia.

Čak i među članovima Pokreta 5 zvijezda, 35 posto imenovalo je Salvinija stvarnim čelnikom, samo dva posto manje nego Di Maioa.

Pročitajte više