Zabranjena provjera diploma zaposlenima u parlamentu BiH

Foto: Klix

AGENCIJA za zaštitu osobnih podataka BiH je, nakon što je zaprimila mišljenje u vezi s provjerom diploma svih zaposlenih u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, donijela odluku da nadležne službe neće moći provjeravati diplome državnih službenika i namještenika jer se tako narušava pravna sigurnost, piše Klix.

Naime, u odgovoru Parlamentarnoj skupštini Agencija za zaštitu osobnih podataka kazala je kako je osnovni cilj Zakona o zaštiti osobnih podataka da se svim osobama bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište osigura zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost u pogledu obrade osobnih podataka koji se na njih odnose.

Drugim riječima, vlasti BiH smatraju da je provjera valjanosti diploma zadiranje u osobne podatke zaposlenih.

Iz Agencije također smatraju da se na ovaj način narušava ljudsko dostojanstvo zaposlenih jer se svi zaposleni stavljaju pod sumnju.

"Mišljenja smo da je dovođenje pod sumnju svih javnih isprava na ovakav način štetno i za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost", stoji u odgovoru Agencije.

Velika policijska akcija

Devet osoba uhićeno je u Bosni i Hercegovini u policijskoj akciji čiji je cilj bio razbijanje mreže krivotvoritelja diploma, potvrđeno je tijekom dana iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U operativnoj akciji kodnog naziva Pečat pretrage i uhićenja provedeni su na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Bosanskog Novog, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Brčkog.

Devet osoba privedeno je zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela udruživanje radi počinjenja kaznenih djela i krivotvorenja isprava.

Policijski istražitelji zaplijenili su više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diplome o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druge dokumente za koje se sumnja da su krivotvoreni.

Najavljeno je kako će svi uhićeni nakon kaznene obrane u policiji biti predani Tužiteljstvu Unsko-sanske županije koje vodi istragu.

Iz tog su Tužiteljstva tijekom dana objavili kako je policijska racija rezultat višemjesečne istrage.

"Istraga u ovom predmetu se vodi od rujna 2018. godine a prvoosumnjičeni i organizator ove skupine je s područja Cazina. Nakon što uhapšene osobe budu predane županijskom tužiteljstvu postupajući tužitelj će odlučiti prema kojim osobama će se predložiti određivanje mjere pritvora", stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Pročitajte više