Zabranjeni intervju Branimira Glavaša

SABORSKI zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić podijelio je danas novinarima zabranjeni intervju Branimira Glavaša Večernjem listu, te tvrdi kako se Sanader osobno sastao s glavnim i odgovornim urednikom Večernjeg lista i stopirao objavu intervjua.

>>>Intervju možete pročitati ovdje (.gif)

"Prije desetak dana dobili smo zamolbu iz Večernjeg lista da pokušamo organizirati intervju s Glavašem. Zahtjevi su ponavljani u više navrata, i mi smo unatoč komplikacijama uspjeli organizirati taj intervju. Novinarka Večernjeg lista dala je pitanja na koja je Glavaš zadnjim atomima snage vlastoručno odgovorio. Tijekom vikenda taj smo intervju uspjeli prekucati i u to vrijeme već smo čuli da Sanader vrši pritisak na Manjkasa da spriječi intervju" - rekao je Drmić.

"Prema našim informacijama Sanader i Manjkas sastali su se prošli tjedan dva puta." - dodao je.

Drmić kaže i kako nije vjerovao da će doći do te zabrane jer je vjerovao da Manjkas neće svoju profesionalnu karijeru staviti na kocku i dovesti u pitanje intervju samo zbog Sanaderovog pritiska.

"Nažalost, nisam bio u pravu. Manjkas je podlegao pritiscima i zabranio je intervju uz nesuvislo obrazloženje da ga ne želi objaviti jer nije uspio kontaktirati suca Posavca. Odmah mi je palo na pamet da je Manjkas, odnosno Večernji prva tiskovina u Hrvatskoj koja je objavila medicinsku dokumentaciju Glavaša čime su se uključili u medijski linč i pritisak na Branimira da ne prestane štrajkati glađu, što očito odgovara državnom vrhu" - rekao je Drmić.

"Time što sam podijelio intervju pokazao sam da je jedino Branimiru Glavašu u interesu da se istina sazna, a da državna vlast sa Sanaderom na čelu zabranom ovog intervjua želi sakriti svoju sramotu i političku montažu procesa protiv Glavaša" - zaključio je Drmić.

Index prvi objavio vijest o zabranjenom intervjuu

Podsjećamo, Index je u ponedjeljak ekskluzivno objavio da je novinarka Večernjeg lista Mladenka Šarić imala intervju s Branimirom Glavašem, nakon čega je objava istoga obustavljena - i to navodno na nalog premijera Ive Sanadera osobno.

Doznali smo kako je sporni intervju u ponedjeljak ujutro "prošao" kroz ruke glavnog urednika Večernjeg lista Miljenka Manjkasa, a predsjednik uprave istog lista Marjan Jurleka kazao nam je kako su "špekulacije o tomu da je Sanader imao nekakve veze s obustavom intervjua presmiješne".

"Radi se o tekstu koji jednostavno ima previše pravnih rizika i pravnih pitanja, te smo se iz tog razloga posavjetovali s našim odvjetničkim timom." - kazao nam je Jurleka dodavši kako si "niti jedne ozbiljne novine", pa tako ni Večernji list, "ne mogu dopustiti takav rizik".

Glavnog urednika Večernjeg lista, Manjkasa, pokušali smo kontaktirati u vezi današnjeg razvoja događaja, no do zaključenja teksta to nam nije uspjelo.

Zabranjeni intervju

U intervjuu u kojemu Glavaš kaže kako je Hrvatska postala "nakaradna i država kriminala", pritvoreni saborski zastupnik nekoliko puta ponavlja kako "ne štrajka glađu da bi umro", nego da bi "prosvjedovao protiv nepravde koja mu je nanešena".

Na novinarkino pitanje ne misli li možda da bi njegova smrt bila beskorisna ako bi optužbe protiv njega ostale živjeti i dalje te ne bi li bilo korisnije da dokaže da se radi o "montiranom političkom procesu", Glavaš ponavlja kako su procesi protiv njega upravo to - politički montirani, dodavši kako dva primjera koja do sada nisu doprla do šire javnosti dokazuju kolika je uloga HDZ-a "u svemu što se događa".

Riječ je, kako Glavaš kaže, o o slučaju bivšeg HDZ-ovog zastupnika Mate Štimca koji je u lipnju prošle godine napustio HDZ i prešao u njihov Klub nezavisnih saborskih zastupnika.

"Nakon tri dana bio je nasilno doveden u prostore HDZ-a na Trgu Žrtava fašizma gdje su ga Sanader i Šeks ucijenili progonom za neke njegove navodne financijekse afere. Istom su mu prilikom najavili moje skorašnje uhićenje i suđenje za ratne zločine. Kada je Štimac shvatio s kim ima posla na smrt se prepao, podnio ostavku u Saboru i pobjegao glavom bez obzira. Drugi se slučaj također odigravao u lipnju prošle godine kada smo, nakon lokalnih izbora, konstituirali vlast u gradu osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Tada je HNS-ov zastupnik Kapraljević rekao našem vijećniku Zdravku Vukiću neka se makne od Glavaša jer će gaHDZ uskoro uhititi i optužiti za ratne zločine".  - otkrio je, između ostalog, Glavaš u spomenutom intervjuu, dodavši kako mu je sam Kapraljević istu stvar osobno potvrdio pola godine kasnije.

A.H./B.S.

Pročitajte više