"Zabrinjavajuće je kad ukidanje slobode govora zagovaraju novinari"

"ZABRINJAVAJUĆA je svaka inicijativa koja ide za ukidanjem slobode govora, bez obzira otkuda dolazi, iz politike, izdavačkih krugova ili od manjinskih skupina i udruga. Ovo je, koliko znam, prva peticija koja novinarima osporava pravo sudjelovanja u javnim raspravama", kaže nam novinar Jutarnjeg lista Gordan Malić reagirajući na jučerašnje otvoreno pismo nekolicine novinara, profesora s Filozofskog fakulteta kao i nevladinih organizacija, a vezano uz činjenicu da su na konferenciju Ministarstva pravosuđa i Europske delegacije u RH o antikorupciji pozvani i vlasnik EPH izdanja Ninoslav Pavić kao i Renato Kunić, v.d. Informativnog programa HTV-a.

Malić: Ne zalazim na Facebook i Twitter

Potpisnici kažu da su s "naročitim žaljenjem ustanovili smo da su među najvažnijim panelistima najavljeni g. Ninoslav Pavić, predsjednik kompanije EPH, dvojica vodećih novinara EPH, g. Denis Kuljiš i g. Gordan Malić te Renato Kunić, v.d. Informativnog programa HTV-a". Naime, mišljenja su kako takvima ne bi trebalo biti dozvoljeno da govore o antikorupciji.

"Neshvatljivo je i tragično da iza nje stoje drugi novinari i udruge za ljudska prava. Nekim kolegama bi očito odgovaralo da ja javno ne istupam, jer bi tako izgledalo da oni imaju više za reći. To razumijem i ne mogu im pomoći, ali neka puste Delegaciju EU na miru i osobne frustracije rješavaju po birtijama u koje ja ne zalazim, a mislim da se zovu Facebook i Twitter", napominje novinar Malić u reagiranju.

Pozvani svi novinari

Ministarstvo pravosuđa kao i Europska delegacija za sada se nisu javno očitovali o peticiji, no kako saznajemo na panel diskusiji na kojoj bi trebao govoriti Pavić kao i Kunić pozvani su svi novinari uključujući i one koji su potpisnici peticije. Također na panel diskusiji bit će dozvoljeno postavljati pitanja pa organizatore čudi ovakva reakcija.


Podsjetimo kako se 1. ožujka u Zagrebu organizira edukativna konferencija pod nazivom "Hrvatski mediji protiv korupcije", koja se održava u sklopu projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije – Kampanja za podizanje svijesti", financiranog u sklopu EU IPA 2007 programa za Hrvatsku.

Pročitajte više