Zadar: Drušvo logoraša predlaže da se Centar za istraživanje zločina ustanovi u Vukovarau

PREDSJEDNIK podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u Zadarskoj županiji Radoslav Bobanović danas je u Zadru na konferenciji za novinare izvijestio da će ta udruga potaknuti utemeljenje centra za istraživanje zločina sa sjedištem u Vukovaru te da očekuje Vladinu novčanu pomoć.

U Vukovaru treba izgraditi i muzej Domovinskog rata, dodao je Bobanović i zatražio da se tri milijuna kuna, koje je Zadarska županija već odvojila za obnovu vukovarskoga vodotornja, ali on nije obnovljen, preusmjere u gradnju toga muzeja.
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora priprema i novu tužbu za pretrpljenu materijalnu štetu i duševnu bol, rekao je Bobanović.

Podsjetio je da je Društvo podnijelo još u rujnu Državnom odvjetništvu tužbu protiv 1500 osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske zbog zločina koje su počinile nad Hrvatima zatočenim u srpskim zatvorima i logorima.

Po njegovim riječima kroz srpske zatvore i logore na području bivše Jugoslavije prošlo je više od 8000 Hrvata i ostalih nesrba. Dugo smo pripremali dokumentaciju i sve predali Državnom odvjetniku, rekao je Bobanović, dodavši: ´Razlozi za tu tužbu su opravdani, jer je riječ o osobama koje su počinile zločine nad zatočenim Hrvatima i koje smo prepoznali kao mučitelje. Tužba je obrazložena na pedesetak stranica.´

Do sada smo prikupili podatke za više od 1500 osoba koje su počinile zločine u zatvorima i logorima, a ta će brojka na kraju biti i veća, rekao je predsjednik zadarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Pročitajte više