Zadar: Pedeseta obljetnica Zavoda za povijesne znanosti

ZADARSKI Zavod za povijesne znanosti, koji djeluje kao znanstvenoistraživačka područna jedinica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, danas je svečano obilježio 50. obljetnicu.

Do 1991. taj je zavod bio Institut za povijesne znanosti u sastavu JAZU-a.

Djelatnost Zavoda organizirana je kroz povijesna istraživanja, izdavačku djelatnost i priređivanje izložaba. Pred velikim brojem nazočnih djelatnika Zavoda i gostiju predsjednik HAZU-a Milan Moguš istaknuo je kako je brojnost publikacija ono što je posebno značajno za Zavod.

Rijetko se koja ustanova može podičiti tolikim brojem publikacija, što je dokaz vrijednog i kontinuiranog rada Zavoda, i to ne samo u istraživanju zadarskog kraja, nego i čitave obale, ne samo Jadranskog, nego, kako je rekao akademik Moguš, i Panonskog mora.

Zadarski Zavod u HAZU-u je onaj u koji imamo puno povjerenje zbog znanstvenika koji u njemu rade i pridonose razvoju znanosti i napretku Hrvatske, zaključio je akademik Moguš.

Voditelj Zavoda za povijesne znanosti u Zadru akademik Franjo Švanjek podsjetio je da je djelatnost Zavoda prisutna od trenutaka kada je Zadar bio sav u ruševinama, prije pedeset godina.

Zavod je pokazao da stoji na svome i brani kulturne stečevine ovoga grada, rekao je akademik Švanjek.

Predstavnici gradske vlasti predali su Zavodu Nagradu grada Zadra za rezultate ostvarene na području znanosti i kulture.

Pročitajte više