Zadar: Pripreme za Papin doček

U ZADAR će danas stići papamobil, a djelatnici osiguranja će noćas, kako bi se izbjegle gužve u prometu, simulirati vožnju po svim predviđenim smjerovima Papina kretanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Organizacijskog odbora za doček Svetog Oca u Zadru.

Pripreme za dolazak Svetog Oca u Zadar 9. lipnja u punom su jeku, a vjernici koji će iz drugih krajeva dolaziti u Zadar autobusima, osobnim automobilima te posebnim vlakom iz smjera Knina do Zadra, privatnim brodovima ili javnim brodskim prijevozom idućih će dana dobiti potanke upute o mogućnostima kretanja, rekao je danas msgr. Milivoj Mustać, predsjednik Organizacijskog odbora za Papin doček u Zadru.

Taj će dan poluotok biti bez automobila, a vozila građana koji žive i stanuju na njemu bit će premještena na posebna parkirališta.

Predsjednik Odbora za sigurnost i promet Ivan Gambiraža iz zadarske Policijske uprave je, izvješćujući o današnjem dolasku papamobila rekao da se još razrađuju razne varijante smjera kretanja Svetoga Oca od Zračne luke do Foruma u Zadru, no da još nije poznat i konačni put kretanja.

Članica Pododbora za sigurnost i promet Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU-a, rekla je da će građanima taj dan zabranjeno nositi sve vrste oružja, sve predmete kojima se mogu nanijeti ozljede, sve vrste alkoholnih pića, zabranjeno je dovoditi kućne ljubimce, a dok Sveti Otac bude pozdravljan, ne smije se ništa bacati, pa ni cvijeće, dodala je.

Građanima su pročitane i upute o ponašanju na dan Papina boravka u Zadru. Uz ostalo, građani su pozvani da pregledaju zajedničke prostorije, tavane i dvorišta te da sve sumnjive osobe ili predmete dojave policiji. Zamoljeni su da s balkona i prozora uklone predmete koji bi padom mogli nekoga ozlijediti, da zaključavaju ulazna vrata na zgradama i zatvore prozore prema putu kojim će prolaziti Sveti Otac, da ne parkiraju vozila na ulicama kojima će prolaziti službena kolona te da se zadržavaju samo na predviđenim mjestima. Policija savjetuje vjernicima da na skup ne nose neprikladne torbe, pakete, videokamere, fotografske aparate i mobitele jer će se takvi predmeti temeljito pregledavati, a možda, u slučaju sumnje, i privremeno oduzeti. Zabranjeni su i kišobrani, a u slučaju kiše preporučuju se kišne kabanice.

Organizacijski odbor očekuje oko 100.000 vjernika na zadarskom Forumu, a među njima mnoge vjernike i misionare iz Njemačke, Austrije, BiH i svih drugih hrvatskih gradova.

Na novinarske upite msgr. Milivoj Mustać je rekao da je već definirano 99 posto programa dočeka Svetog Oca na Forumu, a na upit hoće li pjevati Marko Perković Thompson odgovorio je kako Odbor nije najavio da će pjevati Thompson. Zadarski pjevači otpjevat će jednu reprezentativnu pjesmu za koju sutra počinje snimanje spota. Tu će pjesmu čuti i sam Sveti Otac. Drugi izvođači će nastupiti u pretprogramu, a među njima Odbor nije najavio Thompsonov nastup, rekao je Mustać.


Pročitajte više