Zadar se našao na rubu bankrota

GRAD Zadar nije uspio skupiti 3,8 milijuna kuna za isplatu kamata na municipalne obveznice koje su dospjele 1. ožujka.

Nakon što je Business.hr u srijedu kontaktirao gradsku vlast, Zadar je u cijelosti sa zakašnjenjem od dva dana platio kamatu, ali je glavnica koja dospijeva 1. rujna ostala netaknuta i Grad će se morati iznova zaduživati kako bi je otplatio.

Business.hr piše da se nemogućnost isplate obveza grada ili države tehnički može nazvati bankrotom, iako je financijska teorija prilično podijeljena oko toga može li država ili jedinica lokalne samouprave proglasiti bankrot. O tome su upitali i ekonomskog stručnjaka Ljubu Jurčića koji smatra da se u užem smislu riječi to ne bi moglo nazvati bankrotom jer iza plaćanja obveza nekoga grada ili općine uvijek stoji država.

"Kada poduzeće ne može platiti svoje obveze, onda možemo govoriti o bankrotu, a u slučaju jedinica lokalne samouprave riječ je o političkom tijelu i isplatu njezinih dugova mora preuzeti država jer se ta jedinica ne može ugasiti ili prodati zbog nemogućnosti plaćanja. Posljedica zaduživanja iznad svojih mogućnosti općina, građana i države plaćaju građani u obliku smanjenja njihova standarda“, objasnio je Jurčić. 

Pročitajte više