Zadar se priprema za doček Svetoga Oca

U ZADRU je danas počelo postavljanje svečane pozornice s koje će se Sveti Otac 9. lipnja obratiti vjernicima na zadarskom Forumu.

Do sada je prijavljeno više od 80 tisuća vjernika koji će biti nazočni misnom slavlju, izvijestio je predsjednik Organizacijskog odbora za doček Svetoga Oca u Zadru, generalni vikar Zadarske nadbiskupije msgr. Ivan Mustać.

Na svečanoj pozornici i u njezinoj neposrednoj blizini bit će još najmanje 2,5 tisuće gostiju, članova brojnih zborova, klapa, pjevačkih skupina i ostalih.

Svečanu pozornicu projektirao je zadarski arhitekt Niko Bašić.

U zadarskoj gradskoj upravi doznaje se da će Vlada s 2,25 milijuna kuna pomoći organizaciji dočeka Pape u Zadru.

Liturgijski program počet će rano ujutro, u oko šest sati, pod nazivom "Slavlje šestog časa", a osim središnje molitve pod nazivom "Srednji čas", koju će predvoditi Sveti Otac u 11,15 sati, u programu su i dva glazbeno-molitvena pretprograma.

Svi zadarski pjevači, zborovi i klape otpjevat će pjesmu "U čast Svetom Ocu" koju je napisao don Zdenko Dundović, a autor glazbe je Tomislav Pehar.

Na početku molitvenog programa Svetoga Oca pozdravit će zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa. Tada će biti i otpjevana himna "Zdravo zvijezdo mora" na staroglagoljskom, ugljanskom napjevu.

Za vrijeme Papine molitve puk će pjevati starodalmatinski napjev "Gospodine pomiluj" koji se pjevao 1177. za vrijeme posjeta pape Aleksandra III. Zadru.

U programu je predviđena i svečana procesija na čelu koje će šest djevojaka nositi lik Gospe od Zdravlja. Djevojke su iz Polače, Pridrage, Paga, Oliba i iz zadarske četvrti Arbanasi. Za Gospinim likom hodat će obitelj Mikulić iz Benkovca sa sedmero djece, zatim jedna osoba s teškoćama u razvoju, hrvatski branitelj u časničkoj odori, mladić, starica, redovnik, redovnica, svećenik i sjemeništarac.

Oni će simbolično predstavljati pučanstvo Zadarske nadbiskupije.

Zadarska nadbiskupija uručit će dar Svetom Ocu - Čikin časoslov (molitvenik) i uređaj za neurološki odjel koji će Papa predati Općoj bolnici. Kupnju uređaja omogućili su vjernici nadbiskupije tijekom korizmene akcije u kojoj su prikupili 250 tisuća kuna.

Na dan posjeta Svetoga Oca uže i šire središte Zadra bit će zatvoreno za sav promet, a očekuje se da će Zadarski kanal biti prepun brodica koje će Papa blagosloviti.

Pročitajte više