Zadar: Slučajevi upale pluća još ne znače da je u pitanju q-groznica

U povodu sumnji da se i u Zadru pojavila Qgroznica, javno izrečenih u lokalnim glasilima, u zadarskoj Općoj bolnici kažu da je u posljednjih desetak dana hospitalizirano desetak osoba sa simptomima karakterističnim za jaku upalu pluća, no da se ni u kojem slučaju ne može govoriti o epidemiji, a ni o Qgroznici, sve dok ne budu potpuno poznati nalazi koji se očekuju uskoro.

Infektolog na Zaraznom odjelu Opće bolnice u Zadru dr. Boris Đelalija kaže da su hospitalizirane osobe iz različitih područja Zadarske županije, ali da su se pacijenti s takvim simptomima javljali i prošlih godina.

Ako rezultati nalaza potvrde javno izreče sumnje da je riječ o Q-groznici, poduzet ćemo mjere kako bismo spriječili moguću epidemiju, kažu u zadarskoj Općoj bolnici.

Epidemija Q-groznice, koja se sa životinja prenosi i na ljude, u obliku atipična upala pluća, pojavila se prije desetak dana u selu Gali pokraj Sinja. Oboljelo je 28 osoba, ali epidemija se smanjuje jer je većina bolesnika otpuštena iz bolnica, a novoobljelih nema, rekao je danas ravnatelj splitsko-dalmatinskog Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Mladen Smoljanović.

Pročitajte više