Najnovija anketa za Zagreb, mrtva trka tri kandidata za drugi krug

Foto: RTL

GLAVNI grad dobit će novog gradonačelnika nakon 20-godišnje vladavine Milana Bandića. Najviše šanse da osvoji mandat ima Tomislav Tomašević.

Lider platforme Možemo! i Zagreb je naš u prvom krugu uvjerljivo vodi. Njega bira točno 36 posto birača, rezultat je RTL-ove ankete, inače zadnje ankete za glavni grad prije izbora.

Gotovo tri puta manje, prema ovom istraživanju, ima HDZ-ov kandidat Davor Filipović - 12.7 posto. Na trećem mjestu je Joško Klisović, SDP. Razlika između njega i Filipovića manja je od jednog postotnog boda. I bitka za drugo mjesto uistinu je tijesna.

Miroslav Škoro nakon neuspjeha na predsjedničkim i parlamentarnim izborima želi vladati najvećim gradom. Potpora mu iznosi 11.1 posto.

Jelena Pavičić Vukičević, koja trenutno vodi grad, je na 8.2 posto.

Tik do nje je Vesna Škare Ožbolt s 8.1 posto, dok je MOST-ov kandidat Zvonimir Troskot ispod praga, podržava ga 3.1 posto birača.

Još dalje je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, ima potporu 2.2 posto birača. Davor Nađi iz Fokusa ima 1.4 posto, a kandidat grupe birača Željko Tokić osvaja tek 0.3 posto. Neodlučnih je pet posto.

Što u drugom krugu?

I u Zagrebu se, očito, do pobjede dolazi u drugom krugu, a nekoliko je opcija. U srazu Tomašević - Filipović uvjerljivo pobjeđuje Tomašević: 59.8 prema 23.5 posto. Neodlučnih je manje od šest posto, a na birališta neće 11 posto birača, najviše onih Stranke rada i solidarnosti te Domovinskog pokreta.

HDZ-ov kandidat privlači glasove s desna, ali zanimljivo, MOST-ovi birači češće daju povjerenje Tomaševiću, koji očekivano okuplja gotovo sve glasače ljevice i lijevog centra.

U slučaju sraza dvojice kandidata ljevice, Tomašević uvjerljivo pobjeđuje Klisovića: 51 prema 22.7 posto. Raste broj neodlučnih, a u ovom slučaju čak 15 posto neće izići na izbore. Riječ je o biračima desnih opcija.

Uspije li Miroslav Škoro ući 2. krug, gubi od Tomaševića, i to uvjerljivo. Tomašević dobiva čak 62 posto, Škoro 19.4 posto. Ni neodlučni (7.8 posto) ne mogu imati utjecaj na promjenu rezultata.

N1 danas objavio anketu

Ova anketa objavljena je nekoliko sati nakon ankete N1 televizije. U toj anketi stvari su dosta drugačije. Najveća promjena odnosi se na pozicije Miroslava Škore i Joška Klisovića. U anketi RTL-a Klisović je treći, a Škoro četvrti. U anketi N1 Škoro je treći, a Klisović tek peti.

U obje je Tomašević debelo prvi. U RTL-ovoj ima 38.1 posto. Davor Filipović (12.1%) uspio je održati drugu poziciju od početka kampanje i u blagoj je prednosti za drugi krug, sudeći po anketi N1 televizije.

Na trećem mjestu blago se izdvojio Miroslav Škoro (10.5%), a trend rasta stavlja ga u dobru poziciju za napad na drugi krug. Četvrto mjesto izborila je Jelena Pavičić Vukičević (8.6%). Joško Klisović (8.1%) je peti u anketi N1 televizije.

Usporedba

Tomislav Tomašević

  • RTL 36%
  • N1 38.1 %

Davor Filipović

  • RTL 12.7%
  • N1 12.1%

Miroslav Škoro

  • RTL 11.1%
  • N1 10.5%

Joško Klisović

  • RTL 11.9%
  • N1 8.1%

Jelena Pavičić Vukičević

  • RTL 8.2%
  • N1 8.6%

Vesna Škare Ožbolt

  • RTL 8.1%
  • N1 6.8%

 

 

 

Pročitajte više