Zadnja prilika za prijavu na radionice uz koje ćete lakše pronaći željeni posao

Foto: PR

SUDJELOVANJE u radionicama koje omogućuju neprestanu prilagodbu postojećih ili stjecanje novih vještina traženih na tržištu smatra se jednim od ključnih čimbenika u sprječavanju dugoročne nezaposlenosti. Prema podacima Europske komisije dvije trećine studenata i onih koji su nedavno izišli iz sustava visokoga obrazovanja susreće se s raskorakom između vještina stečenih tijekom formalnoga obrazovanja i vještina traženih na tržištu rada. Mladi prepoznaju trendove i već tijekom fakultetskoga obrazovanja ulažu dodatno vrijeme za stjecanje vještina i znanja koja im mogu pomoći u lakšemu pronalasku posla kad se uključe na tržište rada. Podaci Europskoga foruma mladih pokazuju kako se pet od šest vještina koje traže poslodavci stječe u neformalnim oblicima izobrazbe. 

Priređivači su neformalne izobrazbe obično dolazili iz nevladinih udruga i udruga mladih, a posljednjih su godina u velikoj mjeri tu ulogu preuzele i privatne tvrtke poput Coca-Cole HBC Hrvatska. Tako je Coca-Cola u Hrvatskoj još 2017. pokrenula besplatni obrazovni program Coca-Colina podrška mladima kako bi pomogla mladima do 30 godina koji su završili obrazovni ciklus, a još nemaju posao. Od ove godine pomaže i studentima u zapošljavanju i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada.

„Pri pokretanju projekta Coca-Colina podrška mladima nastojali smo pružiti mladima priliku da osnaže vještine i steknu znanja koja im najčešće nedostaju pri ulasku na tržište rada, a traže ih poslodavci. Obrazovni je program osmišljen tako da povezuje razvoj poslovnih vještina s razvojem osobnih vještina i daje mladim polaznicima komplementarna znanja s pomoću kojih mogu unaprijediti svoje karijere“, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Adria.

S pomoću obrazovnih programa kao što je Coca-Colina podrška mladima mogu se obuhvatiti skupine mladih koje nisu obuhvaćene formalnim obrazovanjem te nadopunjavati formalno stečena znanja s drukčijim sklopom znanja i vještina. Ujedno podaci pokazuju kako u državama s dobro uspostavljenim sustavima dodatne izobrazbe mlade zahvaćaju kraća razdoblja nezaposlenosti, a mnogi se od njih zaposle u tvrtkama u kojima su se usavršavali. 

Povratne reakcije na sadržaj i sudjelovanje u Coca-Colinu programu bile su iznimno pozitivne, a  polaznici su istaknuli kako su uz dodatna znanja i vještine dobili još više samopouzdanja i vjere u vlastite sposobnosti. „U 2017. godini proveli smo anketu među našim polaznicima o uspješnosti u zapošljavanju nakon radionica te je 30 % polaznika koji su odgovorili na anketu istaknulo kako je pronašlo posao unutar šest mjeseci od završetka radionica. Vjerujem kako je to najbolja preporuka za one koji razmišljaju o prijavi na iduće radionice“, rekla je Trbojević.

Program Coca-Colina podrška mladima u prve je dvije godine provedbe obuhvatio gotovo 1000 mladih diljem Hrvatske, a od početka projekta održano je više od 40 radionica u brojnim hrvatskim gradovima. Posljednje radionice ove godine održat će se 21. i 22. studenoga u Osijeku te 28. i 29. studenoga i  5. i 6. prosinca u Zagrebu. 

Prijave su na besplatne radionice programa Coca-Colina podrška mladima za 2019. otvorene, a mladi još mogu osigurati svoje mjesto putem mrežne stranice Coca-Cole HBC Hrvatska.

 

Pročitajte više