Zagorec još čeka pojavljivanje pred sutkinjom

U SLUČAJU Vladimira Zagorca, umirovljenog hrvatskog generala i bivšeg zamjenika ministra obrane RH, zasad, po riječima nadležnih u Beču, nema bitnih promjena.

Zagorec još uvijek čeka odvjetnika s kojim će u toku dana izaći pred istražnu sutkinju, nakon čega će se odlučiti hoće li ostati u pritvoru ili će biti pušten uz jamčevinu, kazao je u razgovoru za Index zamjenik glasnogovornika Državnog odvjetništva u Beču, Gerhard Jarosch.

Državno odvjetništvo u Beču nije imalo kontakte s hrvatskim Državnim odvjetništvom, a glasnogovornik austrijskog MUP-a Rudolf Gollia, to ministarstvo više nije nadležno za Zagorca.

Više vijesti bit će nakon rasprave pred istražnom sutkinjom danas. Nakon uhićenja u utorak u 17 sati Zagorec je proveden u bečku policiju, gdje je provedeno ispitivanje, za vrijeme koga je Zagorec bio miran i staložen.

Umirovljenog generala sumnjiči se da je 2000. g., odlazeći s mjesta zamjenika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od 5 milijuna dolara koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske.

Po nekim nagađanjima, Zagorec bi mogao zatraražiti azil u Austriji. To je ipak manje vjerojatno, jer je sigurno da su njegovi odvjetnici svjesni strogih austrijskih zakona o azilu. Osim toga, njegov odvjetnik nam je rekao da se Zagorec želi u Hrvatsku vratiti kao slobodan čovjek, a da bi dobio azil u Austriji morao bi dokazati da je ovdje progonjen od strane države. Iako, moguće je da zatraži azil da bi malo produžio pravnu zavrzlamu ukoliko ga Austrija odluči izručiti.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više