ZAGREB: ČETIRI ŠKOLE ZA SPORTSKE AKTIVNOSTI DJECE S INVALIDITETOM

Četiri osnovne škole u Zagrebu prilagodile su svoje prostore različitim sportskim aktivnostima djece i mladih s tjelesnim i senzornim oštećenjima te mentalnom retardacijom.

U Osnovnoj školi "Miroslav Krleža" na Kaptolu danas je otvoren prostor za rekreativno-sportske aktivnosti djece i mladih s oštećenjem sluha. Jednom tjedno, srijedom od 17 do 18,30 sati, djeca i mladi oštećena sluha moći će se baviti sportom uz pomoć stručnjaka.

U Osnovnoj školi "Mate Lovrak" u Dubravi petak popodne namijenjen je za rekreativne aktivnosti djece i mladih osnovne i srednjoškolske dobi s lakšom i umjerenom mentalnom retardacijom.

U Osnovnoj školi "Mladost" u Novom Zagrebu djeca i mladi s oštećenjem vida mogu dva puta tjedno igrati stolni tenis, baviti se streljaštvom i pikadom, a sportska dvorana otvorena im je i u subotu ujutro te nedjeljom cijeli dan.

Djece i mladi s tjelesnim invaliditetom mogu se rekreirati u Osnovnoj školi "Horvati" na Jarunu u srijedu navečer.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje i šport Ivica Lazanja istaknuo je na svečanosti u OŠ "Miroslav Krleža" da je riječ o provedbi zagrebačke Strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2003. do 2006. godine.

Zagrebačka strategija usvojena je na temelju Vladine Nacionalne strategije koja naglašava nužnost uspostave jedinstvenog pristupa prema svim osobama s invaliditetom.

Gradski ured za obrazovanje i šport nositelj je aktivnosti za osiguranje besplatne dostupnosti školskih prostora djeci i mladima s invaliditetom kako bi se mogli baviti različitim sportskim aktivnostima, rekao je Lazanja.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar najavio je da će u Zagrebu do 2006. ukloniti sve arhitektonske barijere, odnosno svi važni objekti biti će dostupni invalidima, a do 15. siječnja iduće godine zagrebački će invalidi dobiti i tri ZET-ova minibusa.

Supruga hrvatskog premijera Dijana Pleština istaknula je važnost društvenog prepoznavanja takvih projekata, a zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić najavio je za iduću godinu njihovo širenje na sve zagrebačke škole.

Pročitajte više