Zagreb: Direktori osumnjičeni za porezne prijevare "teške" 1,3 milijuna kuna

DVOJICA direktora dviju zagrebačkih tvrtki osumnjičena su da su krivotvoreći poslovnu dokumentaciju i porezne prijave zakinuli državni proračun za 1,3 milijuna kuna, izvijestila je danas zagrebačka policija, ne otkrivajući imena osumnjičenih ili njihovih poduzeća.

Obojicu direktora policija sumnjiči za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju u razdoblju od travnja 2001. do travnja 2002. Prvoosumnjičenog 32-godišnjaka tereti se još za krivotvorenje službene isprave, a drugoosumnjičenog 23-godišnjaka da je prekršio obvezu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

U policiji kažu da je prvoosumnjičeni upotrijebio 83 izlazna računa u iznosu od preko 3 milijuna kuna i u knjigu ulaznih računa proknjižio lažne račune o isporuci roba i usluga poduzeća drugoosumnjičenog. U poreznoj je prijavi potom naveo neistinite podatke i time, kaže policija, umanjio svoju poreznu obvezu i oštetio državni proračun za oko 600 tisuća kuna.

Drugoosumnjičeni je u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza i pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoje poduzeće drugim poduzetnicima izdavao račune na kojima je, suprotno Zakonu o PDV-u, izdvojeno iskazivao PDV.

Tako je od travnja do listopada 2001. poduzeću prvoosumnjičenog isporučio račune s izdvojeno iskazanim PDV-om, propustio je predočiti poslovnu dokumentaciju i porezne evidencije, kao i prijaviti PDV. Time je, tvrdi policija, državni proračun oštetio za više od 700 tisuća kuna.

Pročitajte više