Zagreb: Dobriansky razgovarala sa Sanaderom i Žužulom

AMERIČKA državna podtajnica za globalna pitanja Paula Dobriansky razgovarala je u utorak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom o bilateralnoj suradnji, ulasku Hrvatske u NATO, te o pitanjima ljudskih prava, izbjeglica i borbe protiv trgovine ljudima.

Dobriansky je novinarima nakon sastanka sa Žužulom rekla da je imala "vrlo dobre" razgovore s premijerom i ministrom vanjskih poslova, na kojima su joj sugovornici predstavili planove nove Vlade glede reintegracije srpskih izbjeglica u Hrvatsku, te planove suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

"Drago mi je da sam vrlo detaljno upoznata s planovima o reintegraciji izbjeglica i suradnji s ICTY-jem ... to želimo pozdraviti i ohrabriti", rekla je Dobriansky.

Ona je naglasila da je osobno potaknula razgovor o pitanju trgovine ljudima. "U State Departmentu vodim novi ured čiji je zadatak borba protiv trgovine ljudima. To vidimo kao pitanje poštivanja ljudskih prava, ali i kao pitanje provođenja zakona", rekla je Dobriansky.

"Vlada nam je predstavila akcijski plan borbe protiv trgovine ljudima. Razgovarali smo o boljoj suradnji dviju zemalja u razmjeni informacija, te o prihvaćanju najbolje strategije kako bi se stalo na kraj trgovini ljudima", rekla je državna podtajnica, koja je u State Departmentu zadužena za širok spektar vanjskopolitičkih pitanja, uključujući razvoj demokracije, ljudska prava, borbu protiv trgovine drogom i ljudima, izbjeglička i humanitarna pitanja, te pitanja zaštite okoliša.

Ministar Žužul je naglasio da posjet Dobriansky pokazuje nastavak "čvrstih bilateralnih odnosa" između Hrvatske i SAD-a, te orijentaciju Vlade da "paralelno s inicijativom za što bržim ulaskom u Europsku uniju razvija i odnose sa Sjedinjenim Državama".

"Ponavljamo da za Hrvatsku ne postoji dilema EU ili SAD, nego postoji jedan put, a to je put u Europsku uniju i NATO, ali uz pomoć, razumijevanje i podršku Sjedinjenih Država", rekao je Žužul.

Žužul je kazao da je s Dobriansky razgovarao o nizu pitanja povezanih s razvojem demokracije i ljudskih prava, te osobito o pitanju povratka izbjeglica, "što je jedan od Vladinih prioriteta".

"Dobili smo čvrsta obećanja za pomoć i podršku SAD-a, a kako je to jedan od prioriteta Vlade, to smo sa zadovoljstvom prihvatili", rekao je Žužul.

Žužul i Dobriansky su također rekli da su razgovarali i o aktivnijem uključivanju Hrvatske u globalno promicanje demokracije i ljudskih prava, napomenuvši da je bilo riječi o tome da bi Hrvatska mogla prenijeti svoja iskustva zemljama pogođenim ratom poput Afganistana.

Kako je priopćeno iz hrvatske Vlade, Sanader je na sastanku izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a, te rekao kako su strateški prioriteti Hrvatske ulazak u NATO i EU. Sanader je isto tako zatražio i potporu State Departmenta za veća ulaganja američkih tvrtki u Hrvatskoj.

Dobriansky je tijekom razgovora sa Sanaderom istaknula zadovoljstvo potezima i politikom koju vode nova hrvatska Vlada i premijer Sanader, priopćeno je iz Vlade.

Pročitajte više