Zagreb: Dodatna izdvajanja za privatne vrtiće i privatne srednje škole

IZNOS kojim se iz zagrebačkog gradskog proračuna sufinanciraju privatne predškolske ustanove povećat će se od 1. studenoga 2003. sa 600 na 650 kuna mjesečno po upisanom djetetu u 10-satnom redovitom programu.

Ekonomska cijena privatnih vrtića je ista ili viša od cijene u gradskim vrtićima (1.500 kuna), pa su više puta tražili povećanje potpore, napomenuo je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport Ivica Lazanja. Dodao je da je za 24 privatne predškolske ustanove dosad isplaćeno 9,8 milijuna kuna.

Privatnim srednjim školama bit će osigurano dodatnih 400.000 kuna iz gradskog proračuna "zbog povećanog opsega djelatnosti", pa će ove godine za tu namjenu ukupno biti izdvojeno 1,1 milijun kuna. Tim se novcima osim materijalnih troškova prema opsegu djelatnosti pokrivaju i troškovi prijevoza zaposlenika. U ovogodišnjem je gradskom proračunu za poboljšanje standarda u srednjem školstvu osigurano 12 milijuna kuna.

Gradskoj tvrtki "Zagreb-film" iz proračuna je odobreno 352.000 kuna za naknade petoro članova Nadzornog odbora i članovima Skupštine tog trgovačkog društva jer je tvrtka u gubicima većim od 1,3 milijuna kuna i ne može isplatiti te naknade za lipanj-prosinac 2002. i siječanj-kolovoz 2003.

Većinom glasova za ravnatelja Javne ustanove "Maksimir" je imenovan Vladimir Ivanković koji je tu dužnost i dosad obnašao. Tojčić je prije toga tražio da se ta odluka skine s dnevnog reda jer smatra da je povrijeđen postupak predlaganja ravnatelja kad ga je predložilo upravno vijeće umjesto posebna komisija koju je trebalo osnovati Poglavarstvo. Tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum je pak ustvrdio da tu "nije došlo do bitne povrede u postupku", no članovi Poglavarstva iz HNS-a ocijenili su to imenovanje presedanom i ocijenili da je među 14 prijavljenih na natječaj bilo još puno dobrih kandidata.

Na sjednici Poglavarstva danas su imenovani članovi u Vijeće za zaštitu potrošača, predsjednik je Gordan Hanžek, a zamjenik Ilija Rkman.

Tojčić je na početku sjednice upozorio da neki prijedlozi već duže vrijeme ne dolaze na dnevni red Poglavarstva pa tako, kaže, još jedino u Zagrebu ne postoji Županijski ured za ceste čije osnivanje je lani u prosincu tražio Gradski ured za izgradnju grada.

Pročitajte više