zagreb: gradska trgovačka društva u 2003. poslovala bez gubitaka

Zagrebačka gradska trgovačka društva su lani ostvarila ukupni prihod od 3,621 milijarde kuna i ukupni rashod od 3,485 milijardi kuna i nijedna od 23 tvrtke nije imala gubitke, izvijestio je Ladislav Prežigalo, predsjednik Skupštine trgovačkih društava u vlasništvu grada Zagreba napominjući da su to podaci iz privremenog izvješća o poslovanju.

"Ukupni prihodi u trgovačkim društvima su porasli, osim u dva-tri trgovačka društva, a ukupna dobit je 134,5 milijuna kuna", rekao je Prežigalo nakon održanih skupštinskih sjednica te izrazio zadovoljstvo pozitivnim tendencijama u trgovačkim društvima, ali i dodao da ima još prostora za racionalizaciju u gradskim tvrtkama.

Prežigalo je napomenuo da će se za godinu, dvije krenuti u privatizaciju gradskih tvrtki kao i da će se, radi pripreme za taj proces, obaviti restrukturiranje u tvrtkama već ove godine kako bi se potom moglo razgovarati o modelima privatizacije.

Po njegovom mišljenju, neke gradske tvrtke uopće ne bi trebalo privatizirati jer je iz primjera u drugim gradovima vidljivo da je nakon privatizacije došlo do divljanja cijena usluga.

U 23 trgovačka društva u vlasništvu grada sada je zaposleno 12.363 djelatnika, što je malo smanjenje u odnosu na 2003. kada ih je bilo 12.411 zaposlenih.

Prežigalo je naveo kako su u 2003. "Tržnice Zagreb" investirale 18,4 milijuna kuna za rekonstrukciju Tržnica Prečko, Botinec i Dolac te za opremanje tržnica, najviše iz vlastitih sredstava. U trgovačko društvo "Sljeme-Medvednica" je investirano oko 16 milijuna kuna (uglavnom kreditom i iz gradskog proračuna) za završetak adaptacije "Tomislavovog doma", za radove na denivelaciji Crvenog spusta te tri topa za umjetni snijeg, freze i gusjenicu za obradu snijega. U "Autobusni kolodvor" je investirano 13.741.000 kuna vlastitih sredstava za kupnju poslovnog prostora, postavljanje rampi radi kontrole ulaska putnika na perone, uređenje čekaonica te poslovno-informatički sustav. "Zoološki vrt" je dobio oko 2,1 milijun kuna od Grada koje je, zajedno s vlastitih 611.000 kuna, uložio u gradnju dvorane za izobrazbu s pratećim sadržajima i nabavku životinja.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više