Zagreb: Izložba Matka Vekića u Umjetničkom paviljonu

Mladi hrvatski slikar Matko Vekić u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu sutra se predstavlja novom izložbom slika i instalacija pod nazivom "Životinjski krug zodijak", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Jedan od dvojice autora predgovora u katalogu izložbe Tonko Maroević napisao je da izložbom u Umjetničkom paviljonu slikar Vekić ulazi u povlašten prostor afirmacije u Hrvatskoj.

Za tu je priliku Vekić pripremio primjeren izbor, ocijenio je Maroević, a riječ je o novom slikarskom ciklusu velikih formata s integralnim ikonografskim programom nazvanim "Životinjski krug - zodijak". Riječ je o jedinstvenu programu slika i svojevrsnih instalacija prilagođenih u potpunosti mogućnostima i zahtjevima prostora.

Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković napomenuo je da Vekić tim ciklusom nastavlja uzlaznu liniju već započetih eksperimentiranja unutar klasičnog medija štafelajnog slikarstva, uvodeći nove mogućnosti vizualizacije pokretne slike kroz objekte, služeći se suvremenom tehnologijom.

Matka Vekića (1975.) likovna je kritika proglasila jednim od najistaknutijih slikara mlađeg naraštaja koji je bitno pridonio recepciji suvremene hrvatske umjetnosti potkraj 90-ih godina prošlog stoljeća.

(Hina) xatod ymc

Pročitajte više