Zagreb: Komemoracija povjesničaru i teoretičaru umjetnosti vladimiru malekoviću

KOMEMORACIJA Vladimiru Malekoviću, povjesničaru i teoretičaru umjetnosti, likovnomu kritičaru i književniku održana je danas u nazočnosti njegove obitelji u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) kojemu je Maleković bio na čelu puna dva desetljeća.

Umro je 31. svibnja u 67. godini, a pokopan 4. lipnja na zagrebačkome Krematoriju.

Na komemoraciji su o njegovu životu i radu govorili njegovi kolege i suradnici te predstavnici Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

Maleković je značajna osobnost koja je obilježila hrvatski kulturni prostor, rekla je predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Ivanka Reberski.

Pomoćnica ministra kulture Branka Šulc govorila je o Malekoviću kao jednoj od najmarkantnijih osobnosti hrvatske kulture podsjetivši da je za svoje ugledne prethodnike -ravnatelje MUO-a govorio da su "uozbiljene osobnosti".

Bio je i vrstan novinar i likovni kritičar koji je novinarsku karijeru "brusio" u zagrebačkome "Vjesniku", istaknula je povjesničarka umjetnosti i novinarka toga dnevnika Vesna Kusin.

Akademik Tonko Maroević govorio je pak, kako je rekao, o povremenim polemičnim susretima s Malekovićem do kojih je dolazilo kad su na različit način pisali o istim stvarima. Osvrnuo se i na njegov književni i pjesnički opus rekavši da je u svojoj ukupnosti bio zagovornik kreativnosti i europskoga hrvatstva.

"Vladimir Maleković pravi je čuvar sjećanja ovoga grada", istaknuo je pročelnik Gradskoga ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević, a zamjenik zagrebačke gradonačelnice Milan Bandić rekao je da je bio seriozan i inovativan muzealac koji je dao novi polet muzejsko-galerijskoj struci.

I dok je više puta opetovano kako je Malekoviću MUO bio "prvi dom i životno djelo", njegova kolegica Nada Premerl, muzejska savjetnica u Muzeju grada Zagreba, istaknula je kako je taj veliki zaljubljenik u "svoj" muzej znao prepoznati i cijeniti rad kolega.

Iako je iza Malekovića ostalo mnogo uspješnih multidisciplinarnih kulturoloških izložaba, jedan veliki projekt nije uspio završiti -izložbu secesija u Hrvatskoj, što će, istaknuli su njegovi suradnici, trebati ostvariti njemu u spomen.

(Hina) ip sšh

Pročitajte više