ZAGREB: MISA ZADUŠNICA ZA AKADEMIKA ANTONA ŠVAJGERA

Apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Xavier Francisco Lozano predvodio je večeras u bazilici Srca Isusova u Zagrebu misu zadušnicu za nedavno preminulog akademika Antona Švajgera, koji je od 1998. bio i članom Papinske akademije za život. L

U misi zadušnici koncelebrirali su isusovci, a nastupio je i zbor Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, čiji je Švajger bio dugogodišnji ugledni član i predsjednik.

U propovijedi apostolski nuncij Lozano naglasio je da je Švajger bio član Papinske akademije za život kojoj je temeljna zadaća promicanje kulture života, obrana svetosti ljudskoga života od začeća do smrti i poštivanje dostojanstva svakoga čovjeka.

"Švajger je ta važna načela Papinske akademije prenosio u hrvatski društveni i znanstveni život", dodao je apostolski nuncij.

Akademik Anton Švajger rođen je 1935. u Daruvaru. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je bio i redoviti profesor do umirovljenja u rujnu 2000. godine.

Švajger je bio i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Dobitnik je brojnih nagrada za svoja znanstveno-istraživačka postignuća, osobito na području embriologije.

Anton Švajger umro je u Zagrebu prije mjesec dana.

Nakon mise zadušnice u velikoj dvorani isusovačkog samostana održana je komemoracija, a u ime Hrvatskog katoličkog liječničkog društva o akademiku Švajgeru govorila je dr. Marija Žagar.

Pročitajte više