Zagreb: Osnovano Društvo "Richard Wagner"

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas je održana osnivačka skupština Društva "Richard Wagner", koje će poticati izvođenje djela tog velikog njemačkog skladatelja te surađivati s istoimenim društvima u svijetu.

Za predsjednicu Društva izabrana je profesorica na stuttgartskoj Visokoj školi za glazbu Dunja Vejzović.

Po riječima člana inicijativnog odbora i intendanta HNK Mladena Tarbuka, Društvo je osnovano u nakani da se osigura trajna prisutnost Wagnerove glazbe u hrvatskom kulturnom prostoru.

Tijekom promišljanja repertoara HNK uočena je praznina kada je riječ o njemačkim autorima, posebno Wagneru, koji je inače sveprisutan na svjetskim kazališnim repertoarima, pojasnio je Tarbuk.

Društvo je, kako je rečeno, zainteresirano za praćenje svega što se u svijetu događa, a vezano za djelo Richarda Wagnera.

Dunja Vejzović je podsjetila kako krovna udruga koja nosi ime tog skladatelja "Richard Wagner Verband International" danas ima 37 tisuća članova u svijetu.

Tradicionalna je zadaća te krovne udruge financijska skrb o zakladi Richard Wagner Stipendienstiftung Bayreuth, koja je osnovana po Wagnerovoj osobnoj želji, a sa svrhom pomoći mladim glazbenicima.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više