Zagreb: Otvoren međunarodni skup o kongresnoj industriji i poslovnim putovanjima

U ZAGREBU je večeras otvoren Prvi stručni međunarodni skup u ovom dijelu Europe o kongresnoj industriji i poslovnim putovanjima (The First CentralandSouth East Europe MeetingsandIncentive Travel Forum).

Na skupu, koji se u organizaciji Kongresnog ureda grada Zagreba održava do 17. lipnja u hotelu Operi, sudjelovat će oko 160 stručnjaka iz Hrvatske, 10-ak europskih zemalja i SAD-a.

Forum je u ime pokrovitelja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića otvorio njegov posebni izaslanik Stipe Tojčić ističući zadovoljstvo što se skup, čija je svrha predstaviti Hrvatsku i druge države srednje i jugoistočne Europe kao atraktivna kongresna odredišta, održava u Zagrebu. Izrazio je i nadu da će rezultati skupa pridonijeti boljem pozicioniranju Hrvatske u kongresnoj industriji, većoj suradnji unutar regije te bržoj izgradnji multimedijskih kongresnih centara u Hrvatskoj, kojih za sada još nema.

Prisutne je na otvorenju pozdravila i ministrica turizma Pave Župan Rusković. Istaknula je važnost kongresnih i drugih skupova za produljenje sezone te financijsku korist koju od njih imaju sve zemlje regije. Podsjetila je i na oporavak hrvatskog turizma u zadnjih nekoliko godina, pri čemu je naglasila nastojanja i ulaganja hotelijera i drugih u poboljšanje hrvatske turističke ponude.

Uoči svečanog otvorenja, održana je i konferencija za novinare. Direktor Kongresnog ureda grada Zagreba (koji djeluje u sklopu Turističke zajednice grada Zagreba) Dražen Hoechecker istaknuo da se u zemljama jugoistočne Europe, iako mogu mnogo ponuditi u organizaciji kongresa i drugih skupova, ostvaruje najmanje svjetskog prihoda od kongresne industrije čija se zarada (u svjetskim okvirima) procjenjuje u milijardama dolara.

Hoechecker je izrazio nadu da će Forum, kao mjesto susreta, edukacije, razmjene iskustava i mišljenja različitih struka, pridonijeti većem razvoju turističkih proizvoda vezanih za kongresni turizam u tom dijelu Europe, pa i u Hrvatskoj.

Suorganizator Foruma je britanska organizacija "Meetings World (1969) Associates", koja slične skupove organizira u 94 zemlje svijeta. Njen direktor Geoffrey Gray Forton rekao je da će se na skupu najviše govoriti o organizaciji poticajnih i nagradnih (incentive) putovanja, tzv. meetings putovanja (razni kongresi, skupovi, sastanci), o prodajnim izložbama, sajmovima i velikim događajima (events) te o mogućnostima suradnje tvrtki u regiji koje se bave tim poslom.



Pročitajte više