Zagreb: Poglavarstvo o proračunu, spomeničkoj renti, POS-u...

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo na današnjoj je sjednici prihvatilo izvješće o rezultatima provođenja prethodne rasprave o Prijedlogu proračuna Grada, o izvršavanju i projekciji proračuna te prijedlozima programa javnih potreba za iduću godinu, i uputilo ga Skupštini na razmatranje i donošenje.

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić na sjednici se osvrnuo i na provođenje programa društveno poticane stanogradnje (POS) te izjavio da će graditi onoliko stanova POS-a koliko bude interesa za određenu lokaciju od građana koji su na listi za kupnju stana.

Bandić je najavio da će od 1. svibnja, i to ne slučajno baš na Praznik rada, podariti Zagrepčanima zagrebački program stanogradnje. Pripreme za taj program stanogradnje počet će užurbano nakon 15. siječnja, kada će nakon godinu i pol dana čekanja, biti gotova Strategija stambene politike Zagreba.

Skupštini na usvajanje upućena je i studija "Demografski razvoj Zagreba u razdoblju od 1991.-2001.", koju je izradio Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša na temelju rezultata popisa stanovništva. Rezultati te studije, rekla je pročelnica tog Zavoda Anka Mrak Taritaš, moraju biti sastavni dio svih planova i programa gospodarskog i društvenog razvoja, uključujući detaljnije planove uređenja i druge prostorne planske dokumente u idućem razdoblju. Sadašnje demografsko starenje i budući procesi i odnosi u strukturi stanovništva Zagreba upozoravaju da bi u sljedećem razdoblju stanovništvo moglo postati ograničavajući čimbenik gospodarskog i socijalnog razvoja, a autori studije zalažu se za što prije uvođenje aktivne populacijske politike.

Poglavarstvo je prihvatilo i uputilo Skupštini odluku o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnoj naknadi, kojom se predlaže da obveznici komunalne naknade, kojima je godišnja obveza od 40 do 120 kuna, naknadu plaćaju kvartalno, umjesto mjesečno, kako bi se izbjeglo da naknade za uslugu platnog prometa, premašuje mjesečni iznos komunalne naknade na uplatnici. Skupštini je upućeno i usklađivanje 10 odluka sa Zakonom o prekršajima - o dimnjačarskoj službi, o grobljima, o komunalnom redu, o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika, o nerazvrstanim cestama, o odvodnji otpadnih voda, o priključivanju na komunalnu infrastrukturu, o uporabi javnih prometnih površina za rezervirana parkirališna mjesta, o autotaksi prijevozu osoba te o uređenju prometa.

Gradsko poglavarstvo prihvatilo je i odluku o visini spomeničke rente, s tim da će je još doraditi i onda uputiti Skupštini na usvajanje. Obveznici plaćanja spomeničke rente bit će fizičke i pravne osobe, obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru pojedinačno zaštićenom ili na području kulturnopovijesne cjeline.

Pročitajte više