Poglavarstvo Zagrebačke županije utvrdilo prijedlog proračuna

POGLAVARSTVO Zagrebačke županije utvrdilo je danas prijedlog proračuna za 2004. u iznosu od 161 milijun kuna i uputilo ga Skupštini na raspravu i usvajanje.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na sjednici Poglavarstva je rekao kako je prijedlog proračuna u apsolutnom (ukupnom) iznosu približno na razini onoga iz 2003., a strukturno je povećanje u odnosu na ovu godinu i to zbog toga što u prijedlogu proračuna za 2004. nisu planirane eventualne dotacije i pomoći iz pojedinih ministarstava jer državni proračun nije donešen (Vlada i Hrvatski sabor donijeli su odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca iduće godine).

Kad proračun na državnoj razini bude donesen, onda će ovisno o sredstvima državnog proračuna Zagrebačka županija rebalansom predvidjeti eventualno dostupna sredstva, rekao je Kožić.

Naveo je da u izvornim prihodima planiraju povećanje poreznih prihoda, posebno od poreza na dohodak i prirez u iznosu od oko 5,5 do 6 posto više nego ove godine. Kožić je rekao kako mu se čini da je to realno, jer prati ostvarenja za ovu godinu, te dinamičan gospodarski rast Zagrebačke županije. Porez i prirez na dohodak u ukupnim prihodima čine 50,06 posto.

Sukladno prihodima proračun za 2004. planira i rashodovnu stranu, rekao je Kožić, i naveo povećanje rashoda u idućoj godini u odnosu na ovu godinu za promet i komunalnu infrastrukturu jer smatraju da bez infrastrukture nije moguć razvoj gospodarstva. Za vodoopskrbu istočnog dijela Županije planirano je oko 13,5 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijska sredstva planiraju se i za određene gospodarske aktivnosti, poduzetničke zone i centre, te poticanje programa kreditiranja poduzetnika, mladih i žena. Proračun osigurava sredstva i za razvoj turizma, a za program kapitalne izgradnje u školstvu osigurano je oko 14,5 milijuna kuna, iako su potrebe u školstvu daleko iznad planiranih sredstava.

Članovi Poglavarstva stoga su zaključili da bi bilo dobro da se izvidi mogućnost eventualnih kreditnih zaduženja za osiguranje dodatnih sredstava za izgradnju sportskih dvorana i novih škola.

Proračun za 2004. predvidio je i 3,56 posto veću masu za plaće zaposlenih, no to povećanje nije zbog povećanja plaća, već zbog povećanja broja zaposlenih, rekao je Kožić.

Proračun za iduću godinu Zagrebačke županije predviđa i višak prihoda od osam milijuna kuna. Kožić je rekao da je riječ o novcu koji nije realiziran u troškovnoj, materijalnoj strani u službi župana i Poglavarstva te rada Skupštine te da će se u prosincu donijeti rebalans proračuna za 2003. i taj će se višak novca moći prebaciti na projekte i programe za koje u redovnim izvorima nije bilo dovoljno osiguranog novca.

Članovi Poglavarstva Zagrebačke županije donijeli su odluku i o financijskoj potpori od 700.000 kuna Turističkoj zajednici Županije za realizaciju projekata tijekom ove godine, te 45.000 kuna Europskom domu Zagreb za realizaciju projekta "Mladi i mediji". Donijeta je i odluka o izradi Županijskog programa djelovanja za mlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara