Zagreb: Potpisano pismo namjere o suradnji na osnivanju Europskoga centra za obrazovanje menadžera u politici i obrazovanju pri splitskome Sveučilištu

PISMO namjere o suradnji na osnivanju Europskoga centra za poslijediplomsko obrazovanje vodećih ljudi i menadžera u politici i obrazovanju (Europski centar za leadership) pri Sveučilištu u Splitu potpisali su danas u Zagrebu ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i predstavnici američkoga Sveučilišta George Washington Mary Anne Saunders i Steven Billet.

Ministar Primorac istaknuo je da danas potpisanim pismom namjere Sveučilište u Splitu dobiva novi kvalitetan sadržaj jer bi se u tome centru već od jeseni 2005. trebalo održavati nekoliko poslijediplomskih studija.

Objasnio je da se radi o poslijediplomskim studijima za izobrazbu kadrova koji će kao profesionalci moći raditi najodgovornije poslove u politici i obrazovnome sustavu koji je u procesu reformi te biti kvalitetni menadžeri na svim razinama političkoga života.

Primorac smatra kako nema dvojbi da je danas u javnost odaslana snažna poruka da se Hrvatska želi afirmirati na europskoj razini kao jedna od vodećih zemlja u ovome području za obrazovanje spomenutoga tipa stručnjaka.

Zamjenica dekana Sveučilišta George Washington Mary Anne Saunders zahvalila je Ministarstvu na potpori u ostvarivanju toga programa te splitskome Sveučilištu za dosadašnju uspješnu suradnju.

Istaknula je da je se poslijediplomski programi koji će se studirati u Europskome centru za leadership u Splitu zasnivaju na potpuno novome - organskom pristupu političkim i obrazovnim procesima u čemu bi, vjeruje Saunders, Hrvatska trebala preuzeti vodeću ulogu.

Voditelj tih studija na Sveučilištu George Washington Steven Billet objasnio je da se ti poslijediplomski studiji razlikuju od uobičajenih, koji se uglavnom zasnivaju na teoriji, po tomu što će studenti koji ih završe doista biti sposobni raditi u političkoj praksi. Odnosno, dodao je, bit će, primjerice osposobljeni za profesionalno organiziranje i vođenje političkih kampanja.

Billet smatra da će sa splitskim Sveučilištem dobro surađivati i zato što u Hrvatskoj postoji potreba za profesionalnim političkim kadrom.

Pročitajte više