ZAGREB: PREMIJERA PREDSTAVE "UHO, GRLO, NOŽ" 19. RUJNA

Predstava "Uho, grlo, nož" Teatra 101, nastala po istoimenom romanu Vedrane Rudan, premijerno će biti izvedena 19. rujna u Kulturnom centru Centra Kaptol.

Za identitet Tonke Babić, koju se u romanu upoznaje kroz njezin monolog, u predstavi se bore dvojica muškarca, napomenuo je na današnjoj konferenciji za novinare Božidar Orešković, koji je dramaturg predstave i u njoj, uz Dušana Gojića, glumi.

Dva glavna i jedina lika, pacijenata psihijatrijske bolnice, imaju simptome PTSP-a i ne mogu komunicirati s okolinom, no, čim se preobuku u žene i uzmu identitet jedne otvorene, iskrene i vulgarne žene, progovaraju o svemu što ih muči.

Roman "Uho, grlo, nož" nešto je najdrskije, najintrigantije i najbolje što sam pročitao u posljednjih pet godina, rekao je Orešković o bestselleru Vedrane Rudan i razlozima zbog kojih je odlučio adaptirati upravo taj roman.

Predstavu režira Ksenija Krčar, mlada redateljica koja je diplomirala u Pragu. Ona drži da je Orešković uvođenjem dvojice muških likova stvorio zanimljive dramske situacije koje ne bi mogao da je predstava ostala u obliku monodrame.

Gojić i Orešković glumci su zagrebačkog HNK, a predstavljaju se ulogama koje dosad nisu igrali.

Napomenuvši da su dvije pretpremijere te predstave izvrsno prošle kod publike, Gojić je najavio gostovanja u Opatiji, Karlovcu, Šibeniku, Ivancu, Rijeci.

Predstava će u Zagrebu igrati na maloj sceni Kulturnog centra Centra Kaptol, kao prva repertoarna predstava u tom prostoru.

Pročitajte više