Zagreb: Prihvaćen program socijalne politike grada zagreba do 2007.

U NASTAVKU današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine zastupnici su prihvatili Program socijalne politike grada Zagreba od 2004. do 2007. kojim će se poboljšati zbrinjavanje starijih, siromašnih i nezaposlenih Zagrepčana, ocijenio je Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, koji je nositelj izradbe toga programa.

Programom je predviđeno osnivanje gerontološkog centra i dopunsko zdravstveno osiguranje starijih od 75 godina, prihvatilište za odrasle i besplatni zdravstveni pregled za beskućnike. Bit će uspostavljena jedinstvena socijalna iskaznica. Poticat će se samozapošljavanje a bit će otvoren obiteljski centar i centar za branitelje.

Program je prihvaćen većinom glasova SDP-a i HNS-a. Oporbeni zastupnici (HDZ, HB, HIP, HSP) također su ga ocijenili kvalitetnim, ali izrazili sumnju u njegovu provedbu jer navedene mjere uglavnom ne prati proračun, pa bi, kako kažu, mogao ostati lijep popis želja i potreba.

Jednoglasno je prihvaćena studija "Demografski razvoj grada Zagreba od 1991. do 2001.", a u raspravi su zastupnici istaknuli da zabrinjava trend depopulacije, pa će o tome biti sazvana i posebna tematska sjednica.

Gradski zastupnici prihvatili su odluku o visini spomeničke rente od tri do deset kuna na mjesec po četvornom metru poslovnog prostora, koju će plaćati svi koji obavljaju gospodarsku djelatnost u kulturnom dobru. Oni koji se bave tradicijskim obrtom plaćat će najnižu rentu od tri kune.

Prihod od spomeničke rente namijenjen je zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, tako da će 60 posto prihoda biti doznačivano u gradski, a 40 posto u državni proračun.

Na prijedlog gradskog zastupnika Zdravka Tomca jednoglasno je odlučeno da se osnuje skupštinsko povjerenstvo koje će utvrditi ima li ili ne prenamjene zelenih površina u građevno zemljište u gradskom GUP-u.

(Hina) bdj dd

Pročitajte više