Zagreb: proslavljena 50. obljetnica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu

Austrijski ured za vanjsku trgovinu u Zagrebu večeras je u hotelu Sheratonu proslavio 50. obljetnicu djelovanja u Hrvatskoj, a na svečanosti su osim gotovo 600 austrijskih i hrvatskih uzvanika bili predsjednik Stjepan Mesić, kao pokrovitelj, premijer Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i drugi dužnosnici.

Podsjetivši na tradicionalno dobre austrijsko-hrvatske gospodarske odnose, predsjednik Mesić je spomenuo ulogu Austrije u priznanju i prepoznavanju samostalne Hrvatske kao integrativna europskog čimbenika, rekavši da dvije zemlje osim gospodarstva povezuje i zajednička povijest.

Hrvatska može učiti od Austrije kako najbolje iskoristiti sve svoje mogućnosti, a austrijske banke, koje već djeluju u Hrvatskoj, mogu joj pomoći da razvije svoju proizvodnju i plasman robe na tržište. Istaknuvši i da Austrija može pomoći Hrvatskoj u fizičkom, tj. cestovnom povezivanju s Europom preko Slovenije, pozvao je sve, pa i slovenske prijatelje, da što prije nađu sredstva za modernizaciju dionice autoceste od Maribora do Macelja.

Pozivu se pridružio i premijer Sanader. On je, obraćajući se nazočnima, rekao da je Hrvatska svjesna svojeg položaja te da za tri do pet godina mora dosegnuti cilj punopravna članstva u Europskoj uniji, za što, uz ostalo, treba povećati proizvodnju i izvoz, rasteretiti poduzetništvo i stvoriti povoljno ozračje za ulaganja. To je cilj nove Vlade koja će, kako je naglasio, učiniti sve da olakša administrativne uvjete ulaganja u Hrvatskoj te će, dodao je, uz pomoć prijatelja poput Austrijanaca taj cilj sigurno prije ostvariti.

Predsjednik Austrijske gospodarske komore i Europske gospodarske komore (15 milijuna poduzeća iz 41 države) Christoph Leitl posebno je pohvalio rad Hrvatske gospodarske komore i njenog, također na svečanosti nazočnog, predsjednika Nadana Vidoševića. Oni, kako je kazao, svojim radom povećavaju ugled Hrvatske u Europi. Uvjeren je i da će Hrvatska vrlo brzo postati članicom EU-a te da će odnosi dviju zemalja postati još uspješniji.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić kazao je pak da će Hrvatska u budućim turističkim ulaganjima voditi računa o zaštiti prostora kako bi se izbjegla nekontrolirana gradnja apartmanskih naselja na obali. Gradnja autocesta omogućit će turistički razvoj i drugih krajeva, poput Gorskog kotara i Like, dodao je.

O pedesetgodišnjem radu Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu govorio je voditelj Ureda Peter Hasslacher, iskazavši ponos što su austrijska poduzeća s 25 posto sveukupnih stranaih ulaganja najveći ulagači u Hrvatskoj. Također je rekao da robna razmjena dviju zemalja raste 15 do 20 posto na godinu.

Kazao je i da u Hrvatskoj trenutačno posluje oko 350 austrijskih poduzeća, a najavivši da će uskoro biti otvorena podružnica Ureda i u Splitu, izrazio je nadu da će gospodarska suradnja biti i veća, posebno u turizmu, zaštiti okoliša, izgradnji infrastrukture i poduzetništvu.



(Hina) xtmis yjn

Pročitajte više