Zagreb: U nesrećama motociklista u pet mjeseci poginulo koliko i cijele prošle godine

SAMO u prvih pet mjeseci ove godine na zagrebačkim cestama u prometnim nesrećama motociklista i mopedista poginulo je sedam osoba, odnosno isto koliko i cijele prošle godine, izvijestila je zagrebačka policija na današnjoj konferenciji za novinare, organiziranoj kako bi se motociklisti i mopedisti upozorili na korištenje zaštitne kacige.

Viktor Forijan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa upozorio je da je u ovogodišnjim nesrećama poginulo pet vozača motocikala, jedna suputnica i jedno 10-godišnje djete na kojega je naletio motorista. U tim je slučajevima kacigu nosio samo jedan vozač i njegova suputnica.

Kako je rečeno, na zagrebačkim cestama motociklisti i mopedisti u pravilu ne nose kacigu, a veliku odgovornost za to, po mišljenju policije, snose i roditelji koji djeci kupe motor, a potom "štede" na kacigi i na vozačkim ispitima.

Naime, već s 14 godina može se polagati ispita za vožnju mopeda, no po policijskim statistikama, djeca u toj dobi u pravilu nemaju položen ispit.

U policiji očekuju da će se najavljenom izmjenom zakona preblaga kazna od 50 kuna za nekorištenje kacige povisiti, no ističu da kazne same ne mogu promijeniti ponašanje sudionika u prometu, te da je nužna veća odgovornost roditelja i pomoć medija.

Također upozoravaju motocikliste i mopediste da zbog nekorištenja kacige osiguravajuća društva u slučaju nesreće mogu smanjiti odštetu za 50 posto.

Na konferenciji za novinare o svojim iskustvima govorila su i dvojica zagrebačkih dugogodišnjih motociklista koji su prošlog mjeseca doživjela nesreće. Jedan od njih sletio je motorom s ceste i udario u drvo, no zahvaljujući kacigi ostao je živ. Drugi nije imao kacigu, no na sreću doživio je samo lakšu nezgodu. Obojica su zaključila da ubuduće ni na kraće relacije neće ići bez kacige.

Pročitajte više