zagreb: u španskom useljene prve zgrade pos-a

Prve zagrebačke obitelji danas su preuzele ključeve novih stanova u tri stambene zgrade u Španskom izgrađene po programu društveno poticane stanogradnje POSa. L

Zgrade s 87 stanova u Španskom za koje je kamen temeljac bio postavljen lani u listopadu, sagrađene su za 300 dana ili dva mjeseca prije roka, rekao je ministar za javne radove obnovu i graditeljstvo Radimir Čačić prigodom svečanog uručenja ključeva novim stanarima.

Naglasio je da je riječ o kvalitetnim višestambenim objektima koje je gradila "Zagrebagradnja" d.o.o., ali ne 'po špranci' nego po različitim projektima i to Zavoda za arhitekturu, Konstruktora d.d.d. i Arh-projekta d.o.o.

Čačić je najavio da je u Zagrebu trenutno u izgradnji ili u različitim fazama ugovaranja oko 700 stanova, a da je pred realizacijom ukupno oko 5 tisuća stanova po programu POS-a što će, kako navodi, biti više od petogodišnje produkcije u 90-im godinama.

U Španskom će biti izgrađeno 1574, a u Sesvetama 2722 stanova za što će polovicom studenoga biti definirani izvođači, najavljuje ministar Čačić i dodaje da će paralelno s tim u Sesvetama početi i izgradnja osnovne i srednje škole, a predviđeni su i vrtić, športska dvorana i bazen.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić je rekla da Grad Zagreb podupire i zajedno s Vladom RH sudjeluje u realizaciji programa POS-a, a to dokazuje i činjenica da je za tri zgrade u Španskom osigurao zemljište i infrastrukturu u vrijednosti od 1,24 milijuna eura. Potvrdila je i da su u pripremi nove lokacije POS-a.

Nakon presijecanja vrpce na jednoj od stambenih zgrada, ministar Čačić i gradonačelnica Pavić obišli su stan četveročlane obitelji Ivić koji su se kupnjom stana od 80 četvornih metara riješila 14- godišnjeg podstanarstva.

U Zagrebu je na listi POS-a prijavljeno 7.803 građana koji žele kupiti stan po povoljnim uvjetima odnosno kreditom HVB-a na rok otplate od 30 godina, uz godinu dana počeka i kamatu od četiri posto.

Četvorni metar POS-ovog stana je oko 800 eura po četvornom metru, pa tako mjesečna rata za stan od primjerice 50 četvornih metara iznosi oko 170 eura.

Pročitajte više