Zagreb: Uhićena peteročlana skupina sa 100.000 krivotvorenih kuna

ZAGREBAČKA policija uhitila je peteročlanu skupinu kod koje je pronašla oko 100.000 krivotvorenih kuna, dok su manji dio lažnih kuna osumnjičeni uspjeli staviti u opticaj na zaprešićkom području, izvijestila je danas policija.

Petero osumnjičenih, kojima policija nije otkrila identitet, privedeni su istražnom sucu zbog sumnje da su počinili kaznena djela dogovaranja počinjenja kaznenog djela i krivotvorenja novca.

Kriminalističkom obradom je utvrđeno da je 34-godišnji osumnjičenik od za sada nepoznate osobe preuzeo veću količinu krivotvorenih novčanica za koje je, prema prethodnom dogovoru, po zamjeni krivotvorenih za prave novčanice, trebao toj osobi isplatiti 30.000 kuna, a ostatak zadržati za sebe.

Krajem prosinca prošle godine spomenuti 34-godišnjak je osumnjičenima 30-godišnjaku i 29-godišnjakinji predao krivotvoreni novac u novčanicama od 100 i 200 kuna, kojega je navedeni 30-godišnjak, zaposlenik jedne zaštitarske kuće, pri punjenju bankomata trebao zamijeniti pravim novcem.

Nakon što su novac spremili u kući, prvoosumnjičeni 34-godišnjak ih je izvijestio da ima problema s policijom i da sakriju novac.

U siječnju ove godine, 29-godišnjakinja je krivotvoreni novac dala svom 24-godišnjem susjedu koji je dio tog novca od veljače do sredine svibnja stavio u opticaj na više prodajnih mjesta.

Pritom je nekoliko puta iz blagajne jednog kafića za prave zamijenio za sada neutvrđeni broj krivotvorenih novčanica, a 18-godišnjem konobaru je davao 50 kuna po svakoj zamijenjenoj novčanici.

Vlasnica tog kafića je krajem travnja u zaprešićkoj poslovnici FINA-e doznala da je prilikom predaje utrška predala i pet krivotvorenih novčanica od 100 kuna, a potom je kod kuće pronašla još dvije takve novčanice, te sve prijavila policiji.

Policija je pozvala 18-godišnjeg konobara na obavijesni razgovor, a on je o tome obavijestio 24-godišnjaka koji je krivotvoreni novac sklonio u prtljažnik osobnog automobila 30-godišnjaka i 29-godišnjakinje.

Tijekom kriminalističke obrade 29-godišnjakinja je prije tri dana policiji predala ukupno 408 krivotvorenih novčanica od 200 kuna i 183 od 100 kuna, ukupno 99.900 krivotvorenih kuna.

Pročitajte više