Zagreb: Započeo skup u okviru Američko-jadranske povelje

NIZOM zatvorenih sastanaka otvoren je u ponedjeljak u Zagrebu skup ministara obrane Američko-jadranske povelje na kojem, osim potpisinica povelje, Hrvatske, Makedonije, Albanije i SAD-a, sudjeluju i izaslanstva ministarstava obrane zemalja regije Italija, BiH, SiCG, Turska, Slovenija, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Bugarska, doznaje se iz službenih izvora.

Povelju su u svibnju 2003. godine u Tirani, uz američkog državnog tajnika Colina Powella, potpisali ministri vanjskih poslova triju preostalih članica NATO-ovog Akcijskog plana za članstvo (MAP), tadašnji hrvatski ministar Tonino Picula, albanska ministrica Ilinka Mitreva i albanski ministar Ilir Meta.

Jadranska povelja je dogovoreno partnerstvo triju zemalja o što bržoj provedbi reformi i usvajanju standarda nužnih za pristup europskim i transatlantskim integracijama, posebice NATO-u. Powellovim potpisom je formalizirana potpora SAD-a Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji na njihovom putu u NATO.

Povelja predviđa suradnju triju država na jačanju demokracije i ljudskih prava, provedbi gospodarskih reformi, regionalnoj sigurnosti i suradnji na započetim reformama oružanih snaga.

Sastanak ministara obrane u Zagrebu dio je redovitog dijaloga a posljednji sastanak je održan u studenom na Brijunima. Taj je skup rezultirao potpisivanjem izjave u kojoj potpisnici Povelje izražavaju spremnost za jače sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama NATO-a, poput ISAF-a u Afganistanu ili misije obuke iračkih vojnika.

"Kroz razvoj suradnje, nastavit ćemo stavljati naglasak na inicijative i projekte koji jačaju Akcijske planove za članstvo te stvarati uvjete kroz sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama NATO-a, kao što su ISAF u Afganistanu i NATO-va misija obuke u Iraku", rečeno je u zajedničkoj izjavi trećeg susreta komisija za provedbu Povelje.

Ministarstvo obrane je priopćilo da je prošlogodišnji plan suradnje u potpunosti realiziran, dok Plan suradnje za ovu godinu ima 21 aktivnost.



Pročitajte više