zagrebačka "naklada jasenski i turk" objavila tri knjige mirka markovića

Tri novoobjavljenje knjige Mirka Markovića "Hrvatske pokrajine", "Stočarska kretanja na Dinarskim planinama" i "Hrvatsko plemstvo, svećenstvo i redovništvo Njihova uloga u političkom, kulturnom i nacionalnom životu Hrvata", u izdanju zagrebačke "Naklade Jasenski i Turk", izložene su na "Interliberu" na Zagrebačkom velesajmu. L

U knjizi "Hrvatske pokrajine" Marković piše o područnom ustrojstvu hrvatskoga teritorija od antike, starohrvatskog doba i promjena nastalih turskim osvajanjem sve do današnje organizacije hrvatskih pokrajina.

Knjiga "Stočarska kretanja na Dinarskim planinama" istražuje "povijesnu pozadinu" kretanja stočara i "etnografske osobine" njihova života. Autor je sintetizirao svoja terenska istraživanja poduzeta na području Dinarida u razdoblju od 1950. do 1990. godine.

U knjizi "Hrvatsko plemstvo, svećenstvo i redovništvo" Marković piše o ta tri društvena staleža u Hrvatskoj čija je uloga, kako kaže, "zahvaljujući marksistički orijentiranim povjesničarima u povijesti naše zemlje često bila obezvrjeđivana i prešućivana".

Dr. Mirko Marković član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a bavi se geografijom, kartografijom i etnologijom.

Autor je knjiga "Descriptio Croatiae" i "Descriptio Bosnae et Hercegovinae".

(Hina) mk sp

Pročitajte više